Бивш съветник на президента Първанов избран за председател на партия АБВ

 

 Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона, увери досегашният лидер на партията

09-12-01-konstantin-prodanov

За нов председател на партия АБВ беше избран Константин Проданов. 39-годишният Проданов е бил икономически и финансов съветник на президента Георги Първанов. Той беше с най-много номинации от структурите  на партията. Още преди конгреса досегашният председател на АБВ Георги Първанов и неговите заместници Ивайло Калфин и Румен Петков обявиха, че се оттеглят от постовете си, за да дадат път на млади кадри.

Конгресът преминава под мотото “Промяната започва от нас”. В речта си Георги Първанов заяви, че е нужна промяна на политическия модел, но че освен ревизия на този модел, трябва и ревизия на икономическите резултати от прехода.

„Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех. Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона”, каза още Първанов. Той посочи, че се оттегля от оперативната политика. „Имам лични причини, които не смятам да коментирам, имам обаче и важни политически мотиви. Най-важното е, че след 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха.

По време на отчета си за работата на парламентарната група говорителят й Мариана Тодорова обобщи, че спънките в законодателните инициативи на АБВ в социалната политика са били правени най-вече от БСП.

„Нагледахме се на множество провокации и стопиране на реформи само защото сме ние“, нарочи социалистите Тодорова с намек за червена ревност.

„Налага се АБВ да се промени радикално.” Това каза Константин Проданов, след като беше избран за лидер на АБВ.

Проданов коментира, че от самото начало силата на АБВ е в това, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят. Според него трябва да се поговори за това какъв тип организация ще бъде АБВ оттук нататък.

„В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре, и то със силно гражданско участие“, заяви новоизбраният лидер на АБВ.

“Мисля, че много сериозно трябва да мислим за електронни допитвания до членската маса, до симпатизантите ни“, допълни още Проданов. По думите му АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Според него водещи трябва да бъдат принципите. По думите му АБВ ще търси партньори в левия и центристкия спектър. Константин Проданов посочи, че потенциални партньори биха могли да бъдат представители на нефашизоидния патриотичен спектър, но всичко трябва да е на принципа на идейна основа, защото хората няма да им го простят.

“Санкциите срещу Русия не са добри нито за света, нито за България”, каза в заключение Проданов.

Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио, Япония. От 2001 до 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и „Голдмън Сакс”, в качеството си на вицепрезидент на девизия „Търговия с деривативи”. През 2014 г. е кандидат е за евродепутат от ПП АБВ на изборите за Европейски парламент. Към момента той е финансист и икономически експерт към ПП АБВ. Работи като главен мениджър в инвестиционна компания в България.

 

 

Снимка:

Константин Проданов е част от ПП АБВ още от самото й създаване.