Бизнесът с позиция в защита на „Стомана Индъстри”

Това е едно от водещите предприятия на българската икономика и най-големият работодател в област Перник, се казва в позицията. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати позиция относно замесването на “Стомана Индъстри” АД в проблема с безводието в Перник. Публикуваме я без редакторска намеса.

“Доброто име на „Стомана Индъстри“ АД е важно за България, производителят ще дава поминък на хиляди семейства и след решаването на водната криза в Перник. Асоциацията на организациите на българските работодатели следи внимателно действията за решаване на водната криза в област Перник и твърдо подкрепя всички рационални действия на правителството и местната власт за преодоляване на тежкия проблем. Българският бизнес изразява своята искрена съпричастност към жителите на града и трудностите, с които живеят хиляди семейства в областта.

Като отговорни работодатели и производители в България обаче не можем да подминем факта, че в търсене на виновници за тежката криза, в обществеността бе допуснато с произволно говорене да се посяга на доброто име на “Стомана Индъстри“ АД – крупен инвеститор в страната, работещ в пълно съответствие с българското законодателство.

Става дума за единствения стоманопроизводител в България, който е едно от водещите предприятия на българската икономика и категорично най-големият работодател в област Перник. „Стомана Индъстри“ АД е изряден данъкоплатец със 700-800 млн. лв. приходи годишно. Предприятието дава препитание на 1500 работници и семействата им, работи с над 500 фирми доставчици и 85% от износа на продукцията му е за конкурентния европейски пазар.

В този смисъл призоваваме за отговорност на всички в обществото – политици, анализатори, медии и др., тъй като производителите в България трябва да работят в спокойна обстановка и да бъдат насърчавани в усилията си да инвестират и да модернизират производството си, за да дават поминък на хората. Безотговорното отношение към такъв инвеститор не влияе добре не само на конкретното предприятие, но и на образа на страната, тъй като клиенти на предприятието са световноизвестни компании, в него са съсредоточени крупни вложения от международни финансови институции.

Чест прави на ръководството на „Стомана Индъстри“ АД, че съдейства изцяло на държавните и местни власти за решаване на водната криза в областта.

Уверени сме, че ще продължи да го прави. Като работодателски организации обаче категорично заявяваме, че за страната е изключително важно основният работодател за област Перник и знаков инвеститор в българската икономика да запази доброто си име в национален и в световен мащаб, за да продължи да работи успешно за растежа на БВП в страната и за поминъка в областта и след решаването на водната криза в Перник. Искаме цялостен подход от държавата, за да не се окаже утре, че друг представител на бизнеса е виновен за следваща водна криза”./Faktor.bg