Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятБил Гейтс инвестира милиони във ваксина, която да попречи на кравите да...

Бил Гейтс инвестира милиони във ваксина, която да попречи на кравите да изпускат газове и да се оригват

В надпреварата за ограничаване на приноса на животновъдството за изменението на климата, стартъпът за земеделски биотехнологии ArkeaBio използва иновативен биологичен подход. Базиран в Бостън, стартъпът разработва ваксина, която има за цел да накара кравите да произвеждат по-малко метан чрез храносмилателните си процеси. Използвайки напредъка в микробиологията и имунологията, ArkeaBio се надява да достави първо по рода си решение.

Стартъпът наскоро събра 26 милиона щатски долара във финансиране от серия А, включително от Breakthrough Energy Ventures, фирма, подкрепяна от Бил Гейтс.

Според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO), веригите за доставка на добитък представляват 14,5% от глобалните антропогенни емисии на парникови газове. А говедата са отговорни за около две трети от този процент поради емисиите на метан в резултат на стомашна ферментация. Метанът, мощен парников газ с потенциал за глобално затопляне 28 пъти по-висок от въглеродния диоксид за период от 100 години, е основен виновник за изменението на климата, според климатичните активисти.

Критиците на проекта оспорват тези твърдения. Според тях „ваксините срещу изменението на климата“ не са осъществими, а вместо това ще помогнат на международни организации като Световния икономически форум, неправителствени организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и големите фармацевтични компании да постигнат по-голям контрол над обществото.

Имунологът и биохимик д-р Джесика Роуз коментира в интервю за The Defender: „Климатът е нещо, което може да се използва срещу всички хора, защото всички ние дишаме въздух и пием вода. Ето защо това е перфектен „елемент на контрол“, който се използва за проектиране на паника. Нова кампания за „смъртоносен вирус/ваксина“ би била по-малко ефективна по този начин, след колосалния провал на „мерките срещу Ковид-19“. За мен „изменението на климата“ е крилата фраза, за да се прикрият щетите, нанесени на околната среда от масовите замърсители.“

Скот С. Типс, президент на Националната здравна федерация, заяви, че „ваксините срещу изменението на климата“ също ще дадат на големите фармацевтични компании друг път за насърчаване на иРНК технологията.

„Такива ваксини със сигурност биха включили опасна иРНК технология, точно както сега правят ваксините за тетанус“, каза той.

ArkeaBio не е единственият проект, финансиран от Гейтс, за намаляването на емисиите на метан от добитъка.

През ноември 2023 г. фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 4,5 милиона долара на базираната в Индиана биотехнологична компания за здравето на животните BiomEdit, за да „достави безопасно и достъпно решение, което последователно води до значително намаляване на емисиите на ентеричен метан, свързан с добитъка“.

Ginkgo Bioworks, биотехнологична фирма, подкрепена от Гейтс, и Elanco, която преди това получи безвъзмездни средства от фондация Гейтс, стартираха BiomEdit през 2022 г.

Земеделски експерти заявиха пред The Defender, че дори ако предпоставката за „ваксини срещу изменението на климата“ е правилна, метанът, генериран от добитъка, има незначителен принос за общите въглеродни емисии./ impakter.com, obektivno.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular