Благоевградчанинът Антон Георгиев: Туризмът е в агония

Георги АРГИРОВ

Днес в България всеки протестира за нещо и иска оставки на този или онзи. Някак си между другото в обществото премина информацията, че страната ни е приета в т.нар. Чакалня на еврозоната и че от най-малко заболели от коронавирус достигнахме до трицифрени резултати. В резултат на това, вместо да можем да пътуваме спокойно и с необходимите предпазни мерки по света и у нас, редица държави затварят границите си за наши туристи или ни искат отрицателни PCR тестове. По тези и други въпроси разговарям с Антон Георгиев – управител на туристическа агенция от Благоевград.

– Г-н Георгиев, как се отрази пандемията на Вашия бизнес и туристическия бизнес в региона?

– Пандемията си е пандемия, не се знае още колко време ще продължи. Никой не послуша НОЩ! Трябваше да удържим още 20 дни и големия брой болни от коронавирус нямаше да ги има! Преживяхме най-слабия режим на „затваряне“ – знаете, че в Сърбия, Северна Македония имаше полицейски час; в други държави като Турция и Гърция изискваха да пускаш есемес, че излизаш от вкъщи до магазина или аптеката. Това не са мои голи твърдения, а мнението на партньори от тези страни. Надявам се, че тази пандемия ще отрезви българина да ползва услугите на професионалистите, а не като, извинете ме за израза – „шаран“, да лапва всяка оферта, която се появи в интернет. В последните няколко дни има много излъгани български граждани, които директно са си платили почивки в Гърция и са превели парите за тях на хотелите. При отказ от пътуване хотелите отказват да връщат пари и БГ туристът пие по една студена вода.

Законът за туризма ясно посочва кой може да предлага туристически услуги. В момента на пазара в Благоевград има над четиридесет фирми, занимаващи се с този бранш. За съжаление много от тях, които би трябвало да са наши партньори, изземват  функциите ни – например фирма с лиценз за автобусен транспорт на практика организира самостоятелно екскурзии и почивки в страната и чужбина, а нямат право на това. Или да кажем фирми с интернет сайт без туристически лиценз рекламират и организират почивки, екскурзии, правят резервации в хотели в България и чужбина. Надявам се, че компетентните власти ще намерят начини да противодействат на порочните практики.

Близо 120 дни туризмът в региона е в агония. Няма туристи, защото хората ги е страх да пътуват. Правителството трябва да предприеме мерки, а не само на думи да обещава кредити, които са недостъпни за повечето фирми и лица. Има много добри практики, които работят в белите страни, но у нас никой не желае да ги прилага.

 

– За какви по-точно практики говорите?

– В близките дни се очаква ЕС да реши да отпусне на България около 12 до 15 млрд. евро, в рамките на три години за справяне за борба с коронавируса. Според мен най-удачно е тези пари да се разпределят спрямо БВП.

Според НСИ, туризмът реализира 11-12% от брутния вътрешен продукт; в такъв случай нека държавата да отпусне 10% от предвидената обща сума за туристическия бранш, а останалите да отидат за иновации, обучение на персонал и адекватна реклама, насочена към целевите групи от туристи, които желаем да идват на почивка или да посещават природните и културно-исторически забележителности. Тези пари да бъдат управлявани от хора от независима агенция, без политическата намеса на властта. За нашия бизнес най-разпространена е системата на ваучерите. Както има ваучери за храна на стойност 60 лв. на човек, може МФ да издаде ваучери за почивка и екскурзии на стойност 100 лв. за дете до 7 год., 150 лв. за ученици и пенсионери и 200 лв. за хора от 19 до 60 год., които да се реализират от ТА (туристически фирми – б. а.) в срок от 4 год. И да важат само почивки и екскурзии в страната.

Може и нескромно да прозвучи, но като управител на малка туристическа фирма съм един от малкото, който прави и „входящ“, не само „изходящ“ туризъм. Аз и тези, които мислят като мен, се опитваме да доведем колкото се може повече туристи в България, които да похарчат парите си в страната. В Турция чуждестранна фирма не може да работи, ако няма договор с турска фирма. А в България всяка чужда може да се договаря директно с хотелите и да получава по-добри условия за почивка на своите туристи, отколкото ние. През февруари бях на туристическите борси в София и Белград, където осъществих много важни контакти с колеги от Сърбия, Северна Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина. Част от тях досега не бяха работили на българския пазар. Разговаряхме и се договорихме да работим съвместно за есенно-зимния сезон. Подготвих програми  – хотели, туристически забележителности и др., но дойде коронавирусът и всичко си остана само едно добро пожелание. Сега имам желание и много свободно време за реализиране на новите програми в БГ, но уви – хората нямат пари или ги е страх да пътуват. Летният туристически сезон е пълен провал. Традиционните туристи от Германия, Англия и Русия ги няма. Усилията на туристическото министерство да убеди БГ туристите да отидат на Българското Черноморие нямат резултат. Трябва да се обединим и да насочим усилия към културно-историческия, СПА и балнеотуризма, поклонническия, планинския, гурме туризма. В България има много какво да се види.

Докато правителството се вслушваше в препоръките на НОЩ, успя да се справи със здравната криза; да видим сега как ще се справи с очертаващата се икономическа! Европа ни дава три гранта срещу един безплатен! От 15 млрд. евро 12 млрд. са безвъзмездна помощ, останалите са нисколихвен кредит под 1% годишно. Говори се, че „бедна“ Гърция ще поиска 25 млрд. евро безвъзмездна помощ. Италия, Испания, Унгария също не искат заеми, а безвъзмездна помощ! А „богата“ България няма как да поиска безвъзмездна финансова помощ. Много е важно тези средства да достигнат до обикновения човек, а не да бъдат разпределени между „наши“ фирми и хора.