Благоевградчани стартират подписка за денонощна аптека, жалят се: Човек не знае кога ще се разболее

 

24-06-03
Благоевградчани искат да бъдат обслужвани с лекарства по всяко време

Липсата на денонощна аптека в Благоевград доведе до стартиране на подписка. Във фейсбук се създаде и група под име „Искаме денонощна аптека в Благоевград”. „Това е направо смешно – да няма аптека. Човек не знае кога ще се разболее или ще му потрябва лекарство. Имаме малки деца, често през нощта вдигат температура. Имаме болни родители, нуждаем се от аптека, която да работи по всяко време”, коментират хората.

Подписка ще се внесе в здравната инспекция на Пиринско и в Регионалната фармацевтична колегия с председател Костантин Качулев.

На територията на Пиринско има регистрирани 115 аптеки, от тях 44 са в Благоевград. Само 21 аптеки обаче работят по договор със Здравната каса. Направената справка сочи, че почти всички са с работно време от 08,00 часа до 19,00 часа. Само аптеката на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ покрива дежурства до 22,00 часа, а аптеката на Марешки на ул. „Арсени Костенцев“ в центъра на града е с обявено време за денонощна, но благоевградчани се жалват, че нощем не работи.

Здравни експерти поясниха, че аптеките сами заявяват работното си време и няма законова уредба, която да ги задължава да работят нонстоп.