Благоевградчани с цветя почетоха 171 г. от рождението на Христо Ботев, учениците на Даниела Кочаркова разказаха за живота му

Жители и гости на Благоевград почетоха 171 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Пред бюст-паметника на героя на площад „Народни будители“ цветя в знак на признателност към живота и делото на героя положи заместник-кметът на Благоевград инж. Емилия Тунева.

Почит отдадоха още народният представител Даниела Савеклиева, заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, граждани. Ученици от 7-и „б“ клас с ръководител Даниела Кочаркова от 11-о ОУ “Христо Ботев” припомниха заветни думи и биографията на един от най-ярките образи в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от стихотворението „Борба” – „Хляб или свинец”! Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. – вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода.

От Гюргево се качва с част от четата на кораба “Радецки” и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Сред най-известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване”, „Хайдути (Баща и син)”, „До моето първо либе”, „Моята молитва”, „Обесването на Васил Левски” и много други.