Благоевград официално без кмет – ОИК гласува прекратяване мандата на Румен Томов

Румен Томов

Общинската избирателна комисия – Благоевград взе решение да се прекратят правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Така официално общината остана без градоначалник, като предстоят предсрочни избори.
Заседанието на членовете на ОИК продължи над 3 часа. Само дневният ред на срещата бе приет след дебати, продължили около един час и половина. Заседанието се проточи допълнително и докато се събере нужният кворум.
Малко преди решението да бъде взето, представителите от БСП излязоха в почивка и не се върнаха. Въпреки това с 9 гласа „за” бе решено правомощията на Томов да се прекратят предсрочно.
Предстои Общинският съвет в Благоевград да избере временен кмет до провеждането на избори. До отстраняването се стигна след като, Румен Томов е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от Търговския регистър.
Днешното заседание на ОИК се проведе, след като Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Благоевград за прекратяване мандата на кмета на града Румен Томов.
Той се кандидатира за кмет на Благоевград като независим. Кандидатурата му за поста бе издигната от инициативен комитет и подкрепен от БСП.  Избран бе за кмет на втори тур на местните избори през 2019 г.
След заседанието на ОИК Румен Томов заяви пред медиите, че според него решението на комисията е политическо – нещо, срещу което той винаги се е борил. Той каза, че след няколко дни ще даде пресконференция и отново обеща, че няма да предава хората, които са му гласували доверие.