Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградБлизо 40 хиляди се събраха в парк „Македония“ на „Francofolies. Благоевград"

Близо 40 хиляди се събраха в парк „Македония“ на „Francofolies. Благоевград”

  • Заради пълната хотелска база бе осигурено място за палатки в парк „Бачиново“

 Близо 40 хиляди ценители на музиката се стекоха в парк „Македония“, за да чуят и видят любимите си изпълнители, гости на тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“. Меломани от различни точки на света станаха част на единствения по рода си мащабен концерт на Балканите. Многобройната публика беше поздравена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
Жерар Пон, който всяка година пристига в Благоевград за фестивала, също поздрави многохилядната публика в парк „Македония“.
Музикалната програма на фестивала Francofolies е изключително силна и тази година. Американската изпълнителка с италиански корени и ангелски глас LP буквално успя да разтърси публиката. Тя предложи на своите фенове уникално изживяване.
LP има пет студийни албума зад гърба си, а турнето й с последния от тях, който излезе през 2018-а – Heart To Mouth, включва участия в Америка и Европа. В първата вечер на фестивала излезе и хитовият молдовски изпълнител Dan Balan. Той е автор на песни, продуцент и бивш солист на групата O-Zone, която престава да съществува през 2005 година и Дан Балан започва самостоятелна кариера. Номиниран е за множество европейски награди. Фурор сред публиката предизвика и френската електро-суинг банда Caravan Palace. И тази година община Благоевград се е погрижила за комфорта на жителите и гостите си по време на фестивала. Предвид пълната хотелска база бе осигурено място за палатки в парк „Бачиново“. Хедлайнер на втория фестивален ден тази година бе безспорният младежки поп идол на Франция Кенджи Жирак. Само за няколко години 22-годишният певец прави шеметна кариера, превръща се в една от най-обичаните млади звезди в родината си, излиза на една сцена със звезди като Ариана Гранде, Джони Холидей, Азнавур. Талантливият изпълнител „заля” с хитовете си „морето” от пеещи и танцуващи хора. И съвсем естествено бе изпратен с нестихващи аплодисменти и силни емоции от публиката.
Музикалният поп дует „Моранди” от Румъния също „грабна” публиката със страхотната си музика. Композиторът Мариус Мога и певецът Андрей Ропча демонстрираха смело смесване на музикални стилове. В парк „Македония“ прозвуча и един от най-големите им хитове – „Калинка“. Парчето е сред най-пусканите в клубовете на балканската музикална сцена.
Никола Груев-Kottarashky също зарадва зрителите с музика, съставена от елементи на фолклор с рок, фънк, блус, джаз,
В Благоевград се провежда и Младежки модул, в който участват ученици от различни страни.  

RELATED ARTICLES

Most Popular