Борислав Динев: Дупничанин счупи дрегера, удари 4.5 промила, при 5 промила се умира

Борислав Динев

Мъж от Дупница отведнъж чупи рекорда на целия регион. Спрян е с колата, а пробата му с дрегер показала над 4.5 промила. Пияният като мотика дупничанин и днес не вярва в цифрите.

“За килограмите ми, трябваше на носилка да ме влачат. Верно, пих 1 бира и 1 литър водка”, признал у дома той.

Той разказва, че до рекордния резултат се стигнало след като решил само да си премести колата. Според него, тя изминала едва 5 метра и бурканът на патрулката светнал.

Резултат, подобен на този не е прецедент. От МВР обаче обясниха, че не разполагат със статистика за най-пиян шофьор. Според архивите през 2008 г. 25-годишен мъж от пазарджишко село е бил заловен зад волана с 8,15 промила алкохол.

В Хайредин пък преди 2 години са отчетени 6,09 промила. А според лекарите смъртната доза е над 5,5 промила.

По закон кръвна проба се взима най-много 40 минути след изследването с дрегер. В това време обикновено алкохолът се излъчва от организма.

“Но сме имали пациенти, хронично злоупотребяващи с алкохол, които на стойност 5,2 ходят и разговарят съвсем адекватно”, посочва д-р Петров от Токсикологичната клиника на ВМА.

Алкохолът обаче действа индивидуално при всеки организъм.

“Една висока стойност, да речем 4 промила, съвсем грубо се равнява на литър, литър и половина твърд алкохол. Нашенецът счупи дрегера, засечен е от дежурни полицай. 24 часа беше в ареста, после го пуснахме, жив е, отива на съд.”, заяви Борислав Динев, началник на РУП- Дупница.