Борислав Иванов от Сандански и двете му дъщери с почетни отличия от преплуването на река Дунав при Свищов

Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова и председателят на ОбС в Свищов д-р Кристиян Кирилов откриха надпреварата.

Спортният педагог и експерт по физическо възпитание и спорт в РУО-Благоевград получи награда за семейно участие в инициативата

 

За 61-ва поредна година в местността Паметниците край Свищов бе даден старт на масово преплуване на река Дунав, в което се включиха над 150 смелчаци от цялата страна. Между тях бяха и семейство Иванови от Сандански в състав Борислав Иванов и дъщерите му Надежда, на 10 години, и Виолета, на 8 години.

Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова бе официален гост на единственото мероприятие от такъв род у нас, което не е прекъсвало традицията още от създаването си. Стоянова заедно с председателя на Общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов откриха събитието.

Станислава Стоянова и семейство Иванови

В обръщението си народният представител изрази радостта си, че 61 години след първото масово преплуване на голямата река отново много млади и ентусиазирани хора се включват с желание в инициативата. „Поздравявам ви за смелостта да се справяте със студените води и течението на Дунав и ви пожелавам успех.

Местността, където се случва тази спортна инициатива, е емблематична за българската история. Тук, на този бряг, преди точно 141 години започва епопеята на нашето Освобождение. Преплуването на река Дунав е символ на силата, борбеността и издръжливостта на българския дух“, каза Станислава Стоянова при официалното откриване на проявата.

Най-атрактивните участници получиха почетни награди. Сред тях бяха три семейства от Бургас, Кърджали и Сандански, а също възрастна дама – професор по математика от Пловдивския университет. Момченце на едва 4 години и 7 месеца от град Елена бе най-младият участник в предизвикателството.

За втора поредна година в преплуването се включи и Борислав Иванов – спортен педагог и експерт по физическо възпитание и спорт в РУО-Благоевград, който получи награда за семейство, връчена му от народния представител Станислава Стоянова. Тя го поздрави за смелостта на двете му дъщеря и му благодари, че е уважил събитието, като не пропусна да го покани и за следващата година. Още една награда получи семейство Иванови – като за най-млад участник при момичетата отличие получи по-малката сестра Виолета, на 8 г. Същата награда през миналата 2017  година получи и кака й Надежда, ученичка в Първо основно училище „Св. Климент Охридски“ – гр. Сандански. Двете момичета без страх и колебания скочиха с първите участници в пълноводния Дунав. Преплуването няма състезателен характер.  Домакините от община Свищов бяха създали перфектна организация. Всеки четирима плувци се охраняваха с една лодка със спасители. Организаторите и участниците в преплуването до последно чакаха появата на Яне Петков-Човека амфибия.

След приключването на преплуването на река Дунав Борислав Иванов сподели: „През 2017 го. участвахме с група ветерани от Сандански, в която беше и Яне Петков-Човека амфибия. Тази година той не можа да участва, защото беше ангажиран с участие в мероприятие на Охридското езеро – преплуване с вързан чувал, където постави нов рекорд на Гинес. Усилено се подготвям за участие на Световното първенство за ветерани в Австралия през м. ноември т.г. Преди това на 15 и 16 септември ще взема участие в Държавното първенство по плуване за ветерани в Сандански”.