Борисов обеща 150 млн. повече след срещата с хората с увреждания и промени в законодателството

Борисов преговаря повече от 4 часа с майките на деца с увреждания.

Майки искат от премиера: Реформа, а не пари на калпак! Не се отказват, ще протестират пред прозорците на властта

 

Майките призоваха парите за социална реформа да бъдат взети от корупцията, от горивата.

Правителството ще отпусне 150 млн. лева повече за хората с увреждания, а до края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в трите закона, които регламентират грижата за тях. Ще бъде изготвен и регистър на хората със специални потребности, който да покаже колко точно са те. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова, която продължи вчера близо 5 часа в Министерския съвет.

„Проведохме една интензивна среща с премиера, министрите на социалната политика и здравеопазването и вицепремиера Томислав Дончев“, каза една от майките и допълни, че работните срещи продължават. Следващата среща е във вторник, когато ще бъде обсъдено създаването на регистъра на хората с уврежданията. До края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в законите за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ. Обсъжда се създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания. Работна група вече обсъжда стандарт за помощните средства (инвалидни колички и т.н.). Майките отново поискаха подобряване на критериите за финансова подкрепа:

„Повторихме, че не искаме увеличаване на парите „на калпак“, а според личните нужди. Мисля, че премиерът разбра, че такава реформа е нужна“. Палатковите лагери остават, докато не видим нещата на хартия, категорични бяха протестиращите родители.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни мнения“, коментира премиерът Борисов. Той обясни, че различията са били по отношение на индивидуалното разходване на средства и за функциите на държавния контролен орган. По думите му предстои проверка на електронната система.

„Някои колеги са на мнение, че съществуващата вече информационна система не работи, въпреки че правителството е отделило сериозни средства за нея. Много пари, много организации и ефектът е, че накрая има протест“, посочи Борисов. „Говорим за 88 000 души, които трябва да получават чужда помощ, а цялата останала част хора с увреждания са близо 700 000 човека“, добави той. „За новия бюджет можем да гарантираме 150 млн. лева повече. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме наново. Продължаваме да работим“, каза още премиерът. Той допълни, че родители на деца с увреждания ще бъдат включени в работата на различните работни групи. От национално представителните организации благодариха на премиера и правителството за готовността да отпуснат допълнително средства за хората с увреждания и поискаха по-голям контрол при разходването им.

“Очакваме да тръгне някаква реформа, очакваме и оставката на Адриана Стоименова – зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания”, каза Вера Иванова, една от протестиращите майки на деца с увреждания.

В отговор на въпрос дали е възможно помирение със Стоименова, тя коментира, че това няма как да стане, защото Стоименова е използвала много клевети и лъжи срещу тях.

Майките смятат, че ако няма хора като Адриана Стоименова в Националния съвет, реформата би могла да се осъществи.

Те подчертаха, че продължават с протестите, има и брояч пред Народното събрание за времето, което са отпуснали на депутатите да гласуват трите закона – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ, от който те не се отказват. Омбудсманът заяви, че властта трябва да разбере, че хората искат не повече пари, а реформа.

Адриана Стоименова отказа да коментира искането за оставка. Тя подчерта, че също е дошла на срещата с искане за реформа, като според нея всички групи протестиращи имат общи искания за по-достоен живот, с които цялото общество трябва да се ангажира.

Според Мая Манолова това, което се предлага от социалното министрество, не е реформа, а малко повече пари, които отново ще бъдат раздавани “на калпак”.