Борисов призова служебните министри да разровят всичко

На церемонията по сдаването на изпълнителната власт Бойко Борисов каза, че народът е поискал нови лица, нов вид управление и той се е съобразил с това

borisov

Призовавам ви за ревизия – да разровите всичко по министерствата, за да може спекулацията по тази тема да спре, обърна се Бойко Борисов към служебните министри. Той каза това след официалната церемония по встъпването в длъжност на служебното правителство с министър-председател Огнян Герджиков.

При представянето президентът Румен Радев призова министрите, ако “установят случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, то те да бъдат осветлени и прекратени незабавно”.

Затова Борисов добави:

„Ако има нещо, което ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да го предавате. Който има нужда, да пита за нещо или ако прецени, защото няма по-лошо от непоискана помощ, сме готови. Указанията, които съм дал на колегите – навсякъде да помагат. Ние нямаме причина да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия. Във всички случаи е лошо за народа”.

На свой ред Герджиков отговори, че щом вече бившият премиер се обявява за ревизия, няма да му “скърши хатъра”.

Борисов изтъкна, че неговото правителство е работило денонощно и благодари за многото усилия на министрите през последните 2 г. По думите му отстрани може да изглежда лесно да се управлява държава, но всъщност новите министри сами ще се убедят колко е трудно.

„Слушах речта на Радев и Герджиков. Говори се за стабилност и надграждане. Ще се радвам да виждам нашата държава по-консолидирана, с повече разум. Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас.

Пожелавам ви сърдечно успех. Народът поиска нови лица, нов вид управление и се съобразихме с изборния резултат”, обърна се още веднъж Борисов към служебните министри. Той им пожела да направят предсрочните парламентарните избори така, както неговият кабинет е направил президентските избори. Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че никой не се е оплакал от каквато и да е манипулация, включително и президентът Радев.

“Така че с цялата си толерантност хората ни гледат, трябва да бъдем такива, че институциите да си помагат. По най-демократичния път се идва на власт и по най-демократичния път се отива от нея“, каза още Бойко Борисов.

Накрая той призова “всички да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една победа“. Българинът играе полуфинал на Откритото първенство по тенис на Австралия срещу Рафаел Надал.

Борисов добави, че се е срещал с Герджиков на тенис-корта, а “балансът беше изключително в моя полза”.

“Засега”, отговори на шегата служебният премиер.