Борисов се разчувства пред баща и син и обеща реформи, семейство Мавродиеви излязоха удовлетворени от срещата с премиера

Мавродиеви подчертаха, че разговорът с премиера е бил много човешки.

Министър Петков залага в новия закон тройно повече пари за хората от 3-та група с увреждания – под 75%

 

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал да има реформа за хората с увреждания, стана ясно от изявленията пред журналисти на Емил Мавродиев и на сина му Петър Мавродиев, които се срещнаха вчера в Министерския съвет с министър-председателя.

Борисов обеща да се срещне и с протестиращите майки.

По-рано Мавродиев протестира, като остави сина си в приемната на сградата на правителството. Идеята на инициативата беше “детето занапред да бъде обгрижвано от премиера”, тъй като по думите на баща му семейството няма достатъчно средства за това, а държавата няма ресурс като специалисти да предостави необходимото за интеграция на момчето.

Премиерът казал, че хората с увреждания трябва да се чувстват добре. Имал и конкретни предложения за реформата, но не се е ангажирал със срокове.

Петър, който е болен от детска церебрална парализа (ДЦП), е разказал, че му е нужна рехабилитация и дневни центрове, а хората с увреждания да получат услуги според потребностите.

“Сълзи имаше и вътре, но аз смятам, че сълзите не са израз на слабост, а на сила”, каза Петър.

Мавродиеви излязоха удовлетворени от срещата с премиера, като подчертаха, че разговорът е бил много човешки и Бойко Борисов се е ангажирал да помогне максимално за решаването на проблемите на всички хора с увреждания, съобразно нуждите им. Те посочиха, че премиерът ще има среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Междувременно майките на деца с увреждания излязоха на пореден протест. Те призоваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста пред Министерския съвет. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки. Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Същевременно социалният министър Бисер Петков обеща тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с 3-та група инвалидност. В тази група попадат най-много хора с увреждания, обясни той пред Нова тв.

В 3-та група влизат увреждания под 75%. Сега тяхната добавка е 11 лева и 25 стотинки. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността. Това означава 34 лева вместо сегашните 11. Значително увеличение се предвижда и за хората в най-тежко положение.

Проектът на Закона за хората с увреждания ще се разглежда в понеделник, поясни Петков. По думите му увеличението ще е по линия на предвидената месечна финансова подкрепа, която ще замени интеграционните добавки, които сега се получават от хората с увреждания.

“Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си”, каза той.