Sunday, June 23, 2024
HomeБизнесБорисов: Транспортният хъб с Гърция, Румъния и Сърбия ще е печатница на...

Борисов: Транспортният хъб с Гърция, Румъния и Сърбия ще е печатница на пари (ВИДЕО)

Премиерът получи си в Босна и Херцеговина отличието – златен пакет европейска личност на годината

 

Финансиране за транспортния пръстен между България, Гърция, Румъния и Сърбия, може да се търси от Китай. Проектът за връзка между Адриатическо, Черно море и Егейско море ще струва на България около 1,5 милиарда лева, а ще носи много повече. Това заяви пред медии премиерът Бойко Борисов при посещението си в Босна и Херцеговина, където получи награда за европейска личност на годината. След като в Солун лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия си стиснаха ръцете за обща транспортна връзка в региона, днес стана ясно, че страната ни е пресметнала колко ще ѝ струва проекта. В Босна и Херцеговина премиерът Бойко Борисов посочи и огромните приходи, които се очакват от транспортния хъб.

“Да вържем пристанищата на Адриатика, Черно море, Егейско море, Дунав. Това са изключително добри проектки и това ще е добро за всички държави – Босна и Херцеговина, Черна гора… От Истанбул нататък – Иран, Ирак, Турция – целият трафик минава по тези коридори – печатница за пари ще бъде това за Балканите. В момента, в който изградим инфраструктурата. Не говорим за след 11-20 години. Говорим за сега, веднага. София – Солун. Това означава Истанбул – София – Солун. Коридор №4 – строи се активно”, обяви премиерът Бойко Борисов. А финансирането на мащабния инфраструктурен проект можело да дойде и от Китай, чиито лидери пристигат на среща на върха в страната ни, допълни транспортният министър Ивайло Московски.

“Предимствата са огромни на един такъв коридор. Защото той е мултимодален – има в себе си речен, морски, железопътен, пътен транспорт. Ние с гърците в определен момент, надявам се скоро, да създадем една обща компания, която да започне да възлага всички необходими предпроучвания, да се извървят всички необходими стъпки за остойностяване на отделните части на този проект и след това да видим по какъв механизъм ще се финансират. Ето сега идват китайските колеги. Считаме, че ще проявят интерес за инвестиция по изграждането на този коридор. Българската инвестиция е приблизително около милиард и половина”, каза министърът на транспорта.

Иначе днес, в Босна и Херцеговина Борисов Бойко Борисов представи и идеята да се въведе обща електронна система за таксуване на превозните средства, които минават през балканските национални пътни мрежи. Премиерът се срещна на четири очи с колегата си Денис Звиздич и получи отличието – златен пакет европейска личност на годината.

Видео

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular