Борисов: 1500 лв. средна работна заплата и още магистрали

Бойко Борисов отново заяви, че в името на българите са преодолели различията си с Патриотите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи официално в парламента състава на третия си кабинет.  Пред депутатите Борисов заяви, че основната мисия на новото правителство ще бъде подобряването на качеството на живот на българите.

“Наше общо разбиране е, че страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление. По волята на българския народ, ГЕРБ и коалиция “Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението в следващите 4 г. Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, предизвикателства пред сигурността, надмогване на партийния егоизъм”, каза бъдещият стар премиер. По думите му в името на българите ГЕРБ и Патриотите са преодолели различията си по много въпроси и са постигнали съгласие по основните приоритети на кабинета.

“Ще провеждаме политики за увеличаване на доходите на гражданите. Обещаваме 120 млрд. лв. БВП в рамките на мандата, 650 лв. минимална заплата, 1500 лв. средна заплата, дай, Боже, и повече. Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен”, обеща Борисов. Той обяви, че подобряване на здравето на нацията и образованието ще са  стратегически приоритети за управлението.

“Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система. Ще поставим образованието като стратегически приоритет. Ангажираме се с увеличаване на инвестициите и увеличаването на бюджета за образование и ежегоден ръст на средствата за наука“, уточни лидерът на ГЕРБ. Той обяви още, че ще предложат нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорупционен орган. Освен това ще вземат мерки срещу бавното правосъдие и  ще продължат с активни мерки в борба с контрабандата.

“Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура. Това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия“, заяви още Борисов. Той уточни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други.

„Ще предприемем всички мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и да ограничим битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната, ограничаването на нелегалната миграция и защита на националните ни граници, които са наш основен приоритет”, подчерта Борисов.

“Отговорността е огромна, но съм сигурен в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България. Вярвам, че заедно с МС и парламентарната подкрепа, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни и ще се движим в единствения път – европейския“, заяви Цветанов.

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев, който пожела успех на новия кабинет, Негово Светейшество патриарх Неофит, служебният премиер Огнян Герджиков и министри от служебния кабинет, представители на различните вероизповедания, дипломати.

Надявам се да има приемственост, особено в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурността, външната полтика, отбеляза президентът за новия кабинет.Той  изрази надежда пробивът, постигнат в кохезионната политика, да бъде включен като приоритет и използван по най-добрия начин от новото правителство.

Радев се въздържа от оценка на новия кабинет, защото било още рано. Не сме видели управленската програма, обясни той и пожела успех на новото правителство. Президентът направи този коментар пред журналисти на влизане в сградата на парламента, преди Народното събрание да гласува новия министър-председател, структурата и състава на Министерския съвет. Според президента е рано да се съди дали кабинетът ще изкара четиригодишен мандат, защото, по думите му, това зависи от управленската програма, от начина на реализация на политиките, от приоритетите, които са поставени.

“Но има като че ли един стремеж на всяка цена да бъдат изкарани четири години, за мен това е важно, това гарантира стабилност, но това не е най-важният критерий, най-важният критерий е свършената работа”, каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Попитан дали вицепремиерът, отговарящ за българското председателство на ЕС в служебния кабинет, Деница Златева трябваше да приеме предложението и да остане в бъдещото правителство, президентът отговори: “Според мен, държавнически погледнато – да, но това вече е лично нейно решение”.