Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятБрюксел разкритикува забраните за внос на украинско зърно

Брюксел разкритикува забраните за внос на украинско зърно

Европейската комисия разкритикува решението на няколко страни от Централна Европа да спрат вноса на зърно от Украйна, предаде ДПА.

Полша, Словакия и Унгария през последните дни обявиха забрани за внос на пшеница, маслодайни семена и други селскостопански продукти от Украйна, с която граничат.

Говорителка на Еврокомисията днес подчерта, че търговската политика попада в обхвата на изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните мерки са неприемливи.

Поискана е допълнителна информация за оценка на ситуацията, каза тя, допълвайки че вземането на координирани решения в рамките на ЕС е важно в трудни времена.

През март Брюксел осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на страните, засегнати от проблема с украинския внос.

Обсъжда се втори помощен пакет, каза говорителката на ЕК.

Решение дали да се поднови временната отмяна на вносните мита за украински стоки, трябва да бъде взето преди края на юни. Комисията предложи през февруари да предостави нови предпазни мерки, за да улесни връщането на митата, ако това е необходимо. /БТА

Унгарският министър на земеделието: В пратки царевица от Украйна открихме токсини и ГМО

RELATED ARTICLES

Most Popular