Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияБСП: Получихме покана от ПП-ДБ за разговори за конституционно мнозинство. Няма да...

БСП: Получихме покана от ПП-ДБ за разговори за конституционно мнозинство. Няма да участваме

Кирил Петков: Ще поканим на подобни срещи и ИТН, и „Възраждане”.

БСП е получила покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство. Това обяви пред журналисти лидерът на левицата Корнелия Нинова. И допълни, че няма да участват в предварителни разговори.

„Както знаете, те имат 160 гласа, но за бързата процедура трябват 180. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори. Когато в Комисията по Конституция бъде внесен проект, тогава ще се произнесем по всеки текст. Конституцията трябва да се променя много внимателно. Тя не се пише на коляно. Бързането крие риск. Това Народно събрание е прекалено раздробено, дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Важни решения се взимат с плаващи мнозинства”, уточни Нинова.

„Като започнат разговорите вече по самите текстове, пак ще ги каним, защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа. Ще поканим на подобни срещи и ИТН, и „Възраждане”. Проектът, който в момента се завършва, ще бъде готов до 10 дни. В момента се обследва изцяло премахването на главния прокурор като длъжност”, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме-Промяната”.

Той коментира и ветото, което президентът наложи за промените в Закона на съдебната власт, които предвиждат отделянето на следствието от Прокуратурата. Петков заяви, че от тяхната парламентарна група ще настояват да се спазва реда при гледането на закона, когато влезе в пленарна зала”, каза Петков./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular