Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПерникБум на скарлатината в Пернишко и нови случаи на коклюш

Бум на скарлатината в Пернишко и нови случаи на коклюш

5 нови случая на коклюш са регистрирани в Пернишко през последната седмица, сочат данните на РЗИ. Всички заболели са деца. Два са случаите на заразени в предучилищна и начална училищна възраст. Толкова е броят и на заболелите във възрастта от 10 до 14 г. и едно – от 14 до 19 г.

Бум на заразени със скарлатина показват данните от бюлетина на Районната здравна инспекция. Само за седмица са регистрирани 14 случая на заразени деца от Радомир и Перник. Скарлатината набира скорост от началото на месеца, когато бяха регистрирани 8 случая на острото заразно заболяване.

Скарлатината засяга  най-вече деца от 3 до 13 годишна възраст. Причинители са бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А, отделят токсини и алерген, който предизвиква късни усложнения.

Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Инкубационният период е 1 – 12 дни, но най-често 2 – 4 дни, което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата.

RELATED ARTICLES

Most Popular