Sunday, May 26, 2024
HomeРегионБлагоевградБурна веселба люля Симитли

Бурна веселба люля Симитли

Гергьовден, наричан още Ерделез е един от най – големите празници за ромите в България! Празникът се чества от всички ромски групи, с някои малки изключения, като веселбите продължават не един, а цели три дни.
В Симитли от години ромите празнуват Гергьовден с големи и весели тържества, с много музика, кръшни хора и вкусни гозби. Така бе и тази година! Празникът започна още от обяд. Красиви ромки и роми, облечени специално за празника, показаха изкусни умения в танцуването на кючеци, а музикантите не спират да вдигат градуса на настроението.
Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров не пропуснаха да споделят празника с ромите, да ги поздравят и да им пожелаят много здраве и закрила от Св. Георги.
За ромите Гергьовден наистина е истински празник на празниците, тъй като според вярванията на тази общност, Свети Георги е техен спасител. Легендата им гласи, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил (Нунев 2000:111-112). Освен това Ерделез се е празнувал и като начало на пролетта, на истински топлото време, поради тази причина целият ритуал изобилства с пролетна символика.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular