България е сред първенците по училищен тормоз, 23% са опитвали канабис

 

Тийнейджърите ни са първенци и по консумация на бира и ранен полов живот

22-12

България е сред първите десет държави по показателя “училищен тормоз”. Това показва международното изследване “Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.”, обяви в сряда пред журналисти доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5-и, 7-и и 9-и клас в 163 училища.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи.

Най-честите оплаквания – сред 36,8 на сто от българските ученици са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита изследването.

 

Учениците ни са на челно място по консумация на бира

 

Българските ученици заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията след Гренландия.

Българските ученици са на първо място в класацията по употреба на бира – поне веднъж седмично. 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата пият бира често.

 

В тази възрастова група 23% са опитвали канабис

 

Ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата, сочи още проучването

Половината 15-годишни момчета са се похвалили, че правят секс

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14-15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.