Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниБългарияБългария и Норвегия проведоха консултации по правата на децата

България и Норвегия проведоха консултации по правата на децата

Представители на български и норвежки институции проведоха двустранни консултации по въпроси относно прилагането на действащите международните договори и приложимото национално законодателството уреждащо правата и закрилата на детето. Това съобщиоха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Срещата се фокусира върху теми, свързани с достъпа до информация по конкретни случаи, възможността за участие на представители на дипломатически и консулски мисии, акредитирани на територията на Кралство Норвегия, в срещи със службите за закрила на децата, присъствието на съдебни заседания, уведомяването на консулските служби за наложени мерки за защита на детето, начините за достъп и комуникация с деца, намиращи се в приемно семейство или институция, предприемането на мерки за запазване на родния език на детето, както и възможностите за достъп до деца от страна на близки роднини, с които детето поддържа и има силни връзки.

Инициираните консултации са в резултат на разговора на вицепремиерa и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад която в началото на юни т.г. беше поканена в МВнР за разяснения по случая с отнетите деца на българската гражданка Цветелина Уланд от норвежките социални служби.

От българска страна в междуинституционалните консултации в Осло участваха посланикът на България в Норвегия Румяна Митрева, българският консул в страната Николай Цанев, директорите на дирекции „Консулски отношения“ и „Права на човека“ в МВнР Николай Ванчев и Мария Спасова, както и представители на Министерството на правосъдието и на Държавната агенция за закрила на детето. Норвежките институции бяха представени от ръководството на Департамента за децата, младежите и семейните въпроси и от представители на дипломатическото им ведомство.

Домакините представиха структурата и начина на организация на работата на норвежките социални служби, отговорни за закрилата на правата на детето. В отговор на поставените от българската страна конкретни въпроси бяха предоставени разяснения относно правилата и процедурите на територията на Кралство Норвегия, уреждащи случаи на деца и родители, които имат чуждо гражданство.

Българските представители бяха запознати и с инструкциите на Департамента за децата, младежите и семейните въпроси, които са разпратили до териториалните социални служби за спазване на приложимите разпоредби на Виенската конвенция за консулските отношения при комуникацията с чуждестранни дипломатически и консулски представителства.

Беше обсъден и обменът на информация по реда на Хагската конвенция за компетентността, приложимото право, признаването, изпълнението и сътрудничеството във връзка с родителската отговорност и мерките за закрила на деца от 1996 г. между компетентните органи на държавите-членки.

За по-нататъшните действия на българската държава ще информираме допълнително.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular