Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългария сред държавите с най-мръсен и най-токсичен въздух в света

България сред държавите с най-мръсен и най-токсичен въздух в света

karta-1

Карта на държавите с най-мръсен и най-токсичен въздух нареди България на едно от челните места в света, пише сайтът Wired.

Когато Парижкото споразумение за опазване на околната среда влезе в сила през ноември миналата година, на фокус дойде изменението на климата и целият свят се опитва да въведе поредица от важни стъпки за намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

В светлината на неясното участие на САЩ в споразумението и нарастващите опасения за замърсяването в градовете във Великобритания, ново изследване показа каква е истинската ситуация относно замърсяването на околната среда.

Еко експерти създадоха карти, които разкриват “най-токсичните страни в света”. Данните са изготвени на база редица фактори, включително броят на смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха и на общите емисии на въглероден диоксид.

Резултатите са предназначени да бъдат индикация за опасностите за бъдещето на околната среда и населението на 135 страни, включени в проучването.

Изследването излиза в момент, когато замерванията на въздуха в София показаха едни от най-завишените стойности на замърсяване през последните години. Между 01:00 и 02:00 часа станцията в ж.к. “Дружба” е отчела над 8 единици над нормата на съдържание на прахови частици във въздуха.

karta-2

Картите показват, че близкоизточните страни, богати на петрол, доминират в списъка. Саудитска Арабия е с най-високо ниво на замърсяване на въздуха.

Великобритания се нарежда на 81-во място по токсичност, зад страни като Германия и САЩ, но е на 37-мо относно високите емисии на въглероден диоксид. Тази информация съвпада с нивата на замърсяване в Лондон, които достигнаха петгодишен връх през миналия месец.

Експертите от John Whitling заявиха, че картата е начин за “посочване и порицаване на най-сериозните нарушители по света” и подчертава рисковете, свързани с високите нива на замърсяване.

20-те най-замърсени държави са:

 1. Саудитска Арабия
 2. Кувейт
 3. Катар
 4. Бахрейн
 5. Обединени Арабски емирства
 6. Оман
 7. Туркменистан
 8. Либия
 9. Казахстан
 10. Тринидат и Тобаго
 11. Иран
 12. Люксембург
 13. България
 14. Босна и Херцеговина
 15. Монголия
 16. Корея
 17. Македония
 18. Сингапур
 19. Ирак
 20. Китай
RELATED ARTICLES

Most Popular