Българчетата са пети по затлъстяване в Европа

Българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация.

С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски. Според някои директори на български училища обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

Наредбите на здравното министерство задължават директорите на училищата да предлагат разнообразно хранене на децата. По-малко от 60 ст. са парите, които се полагат за закуска на дете, разясни директорът на столичното СУ „Васил Левски“ Милена Аначкова пред БНТ. Според нея трудно може да се предложи нещо качествено за тази цена, което да е различно от тестените и вредни храни.

Към 2025-а над 250 000 деца ще са с наднормено тегло според Вангелия Мангезова от Фондация “За храната”. Според експерта проверките, които се извършват от институциите, отговорни за качеството на храните, са недостатъчни. Не е помислено и предвидено разнообразно меню за децата с непоносимост към млечни продукти, както и за децата с различни алергии. Според Мангезова освен това, че близо четвърт милион деца се очаква да бъдат с наднормено тегло след 6 години, данните на СЗО сочат, че близо 10 000 подрастващи ще са в преддиабетно или диабетно състояние. Ако контролът си остане същият и не се предприемат мерки, животът и здравето на голяма част от децата ще са застрашени, категорични са експертите.

Процентът на затлъстелите деца у нас е скочил повече от двойно за 15 години. Това става ясно от ежегодния Глобален доклад за храненето на ООН за миналата година. Освен до проблеми с наднорменото тегло нездравословното хранене на нашенците довело и до зачестяване на хора, заболели от анемия. Момчетата по-често имали проблем с теглото, отколкото момичетата, става ясно още от доклада. 33.6 на сто от момчетата, които страдат от затлъстяване в България, са на възраст между 5 и 19 години. За сравнение през 2000 г. те са били 20 на сто. Момичетата с наднормено тегло през 2018-а са 23%, като през 2000 г. те са били 14%. Докладът дава Амстердам като добър пример за справяне със затлъстяването. През 2012 г. градът е въвел програми за борба с наднорменото тегло при децата. Мерките са включвали чешми за достъп до питейна вода на публични места, ограничения на рекламите на храни и ръководства за снабдяване на училищата със здравословни закуски.