Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБанскоБългарчета от Будапеща „срещнаха” Паисий и Вапцаров в Банско

Българчета от Будапеща „срещнаха” Паисий и Вапцаров в Банско

8-дневният лагер ги отведе в Рилския манастир, бродиха сред старите къщи в Лещен и Ковачевица

Възпитаници на Българското училище за роден език в унгарската столица Будапеща се потопиха в магията на българщината и в неповторимата нашенска природа. Това става по време на 8-дневен лагер като акцентът падна върху красоти и забележителности от Югозапада.

Лагерът се финансира основно от унгарската държава. Той се осъществява по програма за малцинствените училища в Унгария, която дава възможност да бъдат посетени места, свързани с историята, културата и природните забележителности на родните страни, обясниха от учебното заведение.

Рилският манастир бе първата спирка в програмата на групата от 21 ученици и 3-ма учители. Те разгледаха уникалната обител, за която всички туристи – и наши, и чужди, дават мило и драго. Малчуганите и техните ръководители си направиха много снимки за спомен, хапнаха в местна гостилница и отново се отправиха на път към следващото приключение. А то ги отведе в две родопски села, растелили красоти високо в планината и съхранили стария български дух- Лещен и Ковачевица. Села съкровищници, които очароват с автентичност, спокойствие, магичност. Омагьосани останаха и пътешествениците от Будапеща: „Насладихме се на гледките, разходихме се сред старите къщи и се запознахме с характерната  за района архитектура. В Ковачевица разгледахме няколко малки музейни сбирки и художествена изложба, приютени в сградата на бившето училище. Вечерта направихме викторина, за да видим кой какво е запомнил”, разказаха от училището.

Вдишали от чистия рилски въздух и омаяни от родопски чар, възпитаниците на Българското училище за роден език посетиха център „Парк Пирин” и се запознаха с флората и фауната на Пирин. „След това се насладихме на разходка в гората – на слънце и на сняг”, допълниха екскурзиантите.

На следващия ден участниците в лагера с удоволствие се разходиха в Банско и посетиха редица забележителности – дом музей „Неофит Рилски”, къща музей „Паисий Хилендарски” и иконна изложба „Банска художествена школа“.

Учениците посетиха също къщата на Вапцаров и църквата „Св. Троица“. „През последния ни ден в Банско си припомнихме защо Паисий Хилендарски се счита за първия народен будител, слушахме поезията на Вапцаров, видяхме оригиналните икони на майстор Велян в църквата “Света Троица”, обобщиха от групата.

Учениците имаха възможност да покажат и много знания, натрупани по време на вълнуващото пътешествие: „Всички отбори се представиха чудесно във викторината! С малка преднина на първо място се класира отборът с капитан Ленард Руга и членове Иван Хуперт-Антонов, Ализ Кръстев, Симеон Пендарев и Валерия Будаи. Викторината се проведе в 3 кръга и съдържаше въпроси, свързани с обектите и личностите, с които се запознахме по време на лагера.

Обиколката в София – последната спирка на лагерниците – започна с посещение на църквата „Св. Никола и св. Пантелеймон“ в кв. Бояна. Боянската църква е известна със забележителните си средновековни стенописи, между които ктиторските изображения от 1258/59 г. на севастократорската двойка Калоян и Десислава и на българското владетелско семейство от това време: цар Константин Тих Асен (1257 – 1277 г.) и царица Ирина.

Уморени, но доволни, заредени с нови знания и емоции, деца и учители отпътуваха обратно  към Будапеща.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular