Бъчварова: 1-2% разлика между ГЕРБ и БСП. Значителна е! Коалиционни партньори трябва да са партиите от семейството на ЕНП

 

10-12-04-bacvarova“Коалиционните партньори на ГЕРБ трябва да са партиите от семейството на Европейската народна партия.” Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Според нея вътрешната анкета е добър подход, с който да се тестват евентуалните коалиционни партньори на ГЕРБ след изборите и да се види какво е състоянието на структурите по места.

„Ние сме голяма партия. Натрупахме опит. 10 години са много за българска политическа партия. Това да се проверят по този начин нагласите ще помогне изключително много на предизборната кампания“, каза вицепремиерът. Според нея разликата от един-два процента на ГЕРБ с БСП, която дават социологическите агенции, е значителна:

„Забелязах, че резултатите от тези проучвания са събирани по време на новогодишните празници, между 27 декември и 5 януари. Лично аз като социолог допреди 7–8 години не съм разчитала на резултати, събирани в този период, известно е, че тогава настроенията са по-особени. Чувстваш се щастлив от празниците и от подаръците, които получаваш“, коментира Бъчварова. Процесите в това отношение според нея могат лесно да бъдат повлияни в една или друга посока. По думите й анализът от последните президентски избори показа, че високият резултат на новия президент Румен Радев не се дължат само на подкрепата на БСП. „Не трябва да ги отъждествяваме по никакъв начин“, уточни Бъчварова. Тя каза, че форумът на ГЕРБ в неделя случайно съвпада с церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на страната.

 

Снимка:

Румяна Бъчварова