Валентина Апостолова и Винко Зафиров спечелиха първо място в конкурс за червено вино в Долна баня

С традиционния си празник на долнобанската баница и младото вино туристите от дружество “Ибър” в рилския град официално закриха тазгодишния активен сезон.

Да споделят празничното настроение на долнобанските планинари в уютната столова на хижа “Гергиница” в подножието на Рила, в село Свети Спас дойдоха кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов и председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова.

Празникът бе открит от инж. Светла Стоименова – член на Управителния съвет на туристическото дружество, която след като приветства гостите, им честити от името на туристите новия стар избор. Обявени бяха и съставите на двете тричленни комисии, които следваше да дегустират и определят победителите в двете категории – долнобанска баница и тазгодишно младо вино.

В надпреварата за баш майстор на тазгодишно младо вино се включиха общо девет кандидати за приза и всичките само с червен гроздов еликсир. След задължителната внимателна дегустация журито с председател Никола Благоев класира на първо място червените вина на Валентина Апостолова и на Винко Зафиров, на второ място остана гроздовият еликсир на Георги Мавров и на трето виното на Ангел Тренков. Във винената надпревара се включиха още Боряна Троянска, Мито Маринков, Славейко Кераджийски, Борис Серафимов и Емил Благоев. Победителите и всички участници бяха наградени от туристическото дружество с грамоти и предметни награди.

Общо единайсет пък бяха долнобанските майсторки на баницата, които внимателно оценяваше след дегустацията комисията с председател инж. Светла Стоименова. Категориите бяха няколко – класическа баница, точена и теглена, постни баници, баница със сирене и лук, екологични и специални вкуснотии, сладко-солени баници и даже имаше и магазинни.

При баниците нямаше класиране, а всички майсторки бяха по категории оценени и наградени с грамоти и предметни награди от името на организаторите от Туристическо дружество “Ибър”.

С вкусни и красиви долнобански баници се представиха Боряна Троянска, Атанаска Тодорова, Стоянка Маврова, Цветанка Широкодолска, Елисавета Генчева, Латинка Костадинова, Соня Костова, Цветанка Сестримска, Ваня Реданска, Адриана Благоева и Снежана Попова.

Празникът продължи в уютния планински дом с много настроение, веселие и наздравици, с пожелание за здраве и скорошни срещи сред красивата природа.