Василев: Забраната за внос на украинско зърно нанесе щети в размер на 146 млн. лв.

Asen Vasilev

„Служебният кабинет принуди народа да купува по-скъпо брашно, хляб и олио”, заяви финансовият министър

Забраната за внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец. Това заяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

„С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара народа да плаща повече за брашно, хляб, олио и фуражи, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2 милиарда и половина лева”, обясни Василев. И представи статистика за печалбите на сектор „Зърнопроизводство”.

При разрешен внос миналата година печалбата е 2 млрд. и 607 млн. лв. Приходите са 7 млрд. и 765 млн. лв., а печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лв. Приходите за 2021 г. за сектора са 1,9 млрд., а за 2022 г. – 2 млрд. лв.”, уточни финансовият министър Асен Василев.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., а за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. евросредства и 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев./НОВА