Sunday, June 23, 2024
HomeАктуално от днесИзненада! „Величие” напът да вземе четвъртия мандат в област Кюстендил

Изненада! „Величие” напът да вземе четвъртия мандат в област Кюстендил

Методът Хеър-Ниймайер служи на полковник Марков

 

Новата проруска националистическа партия „Величие” е на път да вземе мандат в област Кюстендил. Такива са коментарите около преразпределението на гласовете по метода за най-големия остатък на Хеър-Ниймайер.

Много вероятно е в бъдещия парламент от 10 МИР –Кюстендил да попадне водачът на листата Росица Калинова. В нея влизат още никому неизвестните имана на Петър Данчов Петрушев, Таня Василева Митрева, Румен Ангелов Райков и  Венцислав Василев Кудев.

За „Величие” в Кюстендилско са гласували общо 1 367 души или 4,02%  от упражнилите правото си на глас. Въпреки ниския си  резултат в областта, партията на сочения за лидер полк.Марков има своя огромен шанс да бъде представена  с депутат в следващия парламент.

Останалите три мандата ще бъдат за ГЕРБ, ДПС и Възраждане, сочи предварителната информация. Така в парламента ще влязат водачите на листи- Христо Терзийски, Николай Златарски и Дамчо Димчев.

Изненадата е огромна, тъй като съществува реалната възможност крайният резултат от подреждането на мандатите в парламента  изцяло да се разминава с вота на избирателите.

Така например ГЕРБ, които са получили най-голямата подкрепа от 10 502 души ще останат само с един депутат, а кандидатът с 2 666 преференции в лицето на дупничанката Радослава Чеканска ще остане извън парламента.

Без народен представител ще бъдат и избирателите на ПП-ДБ, които спечелиха 3 527 или 10.37%  на изборите за Народно събрание. Същото ще се случи и с БСП, които имат 3 240 гласа или 9.53% .

Ситуацията е позната за избирателите в Кюстендилско. През 2014 година известният като Бат Сали от ДПС стана депутат от областта с едва 864 гласа. Александър Методиев влезе в НС след като метода на най-големия остатък разпредели четвъртия мандат за партията на Ахмед Доган. Това предизвика бурни протести пред вратите на ЦИК, както и в градовете Кюстендил и Дупница.

По принцип броят на мандатите в отделните райони се определя на базата на броя на населението по данни на НСИ. Броят на мандатите на отделните партии в Народното събрание пък се определят на базата на подадените за тях гласове в цялата страна и в чужбина. След това разпределянето на тези партийни мандати по райони се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Това се налага, защото често местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да получи депутатско място от друг.

Това най-често става с малките партии. Така на тези избори „Величие” най-вероятно ще вкарат депутати от райони, в които имат по-слаб резултат. Което пък често крие неприятни изненади за по-големите партии.

Така с 4,02% проруската партия е на път да грабне четвъртия мандат в област Кюстендил, а никому неизвестната за избирателите от региона  Росица Калинова да е новият депутат от областта.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular