Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятВенеция се готви за ново покачване на водите

Венеция се готви за ново покачване на водите

Наводнената Венеция се готви за ново покачване на водите, предаде БТА.

Според венецианския Център за прогнози и данни за приливите и отливите към 13 ч. местно време водното равнище се очаква да се покачи максимално до 160 сантиметра, след което водата ще се оттегли до прогнозирано минимално ниво 30 сантиметра в 21,20 ч., последвано от прогнозирано максимално ниво от 100 сантиметра в 3,15 ч. на 18 ноември. За днес по обед се прогнозират максимални 100 сантиметра покачване, последвани от спад и ново покачване до 110 сантиметра през нощта, а за вторник по обед се прогнозират максимални 90 сантиметра.

Вчера италианският национален футболен отбор посети града, за да изрази солидарност с жителите му.

Площад „Сан Марко” във Венеция беше отворен отново, след като водата спадна

Венеция има 50 000 жители и годишно е посещавана от 36 милиона туристи, от които 90 процента са чужденци. Градът е построен върху 118 острова, повечето от които изкуствени, и върху пилони и е застрашен от потъване. Венеция е потъвала с 30 сантиметра за един век.

Според министъра на околната среда Серджо Коста уязвимостта на града се е засилила от така наречената “тропикализацията” на климата, водеща до интензивни дъждове и силни ветрове и свързвана с глобалното затопляне. Еколози обаче упрекват и разширяването на голямото промишлено пристанище в Маргера, разположено срещу Венеция, и непрестанно преминаващите в района големи круизни кораби.

RELATED ARTICLES

Most Popular