Wednesday, June 19, 2024
HomeЗДРАВЕВижте какво означават Е-тата и кои от тях са опасни

Вижте какво означават Е-тата и кои от тях са опасни

Днес на нашата трапеза има малко храна, без стабилизатори, емулгатори, овкусители, консерванти или оцветители. Това е почти невъзможно. Има няколко стотин хранителни добавки, които се използват от почти всички производители на храни. Всички хранителни добавки са идентифицирани в съответствие с „Международните стандарти за хранителни добавки и примеси“. На всеки етикет е отпечатан списък с Е-тата в него. От 1953 г. пълните имена на всички добавки към храната са били заменени в кодовата дума – буквата Е с трицифрени числа, пише здраве.то. Въпреки това, няма нужда да се страхувате от наличието на Е-та в храната.Почти всички добавки са от изкуствен произход и някои от тях могат да представляват сериозна опасност за здравето ни. Не всички E-та са опасни, а някои дори са полезни за тялото.

E100-E182 са бои (подобряват цвета на продукта). Е200-Е299 са консерванти (стерилизиращи добавки, защитават продуктите от микроби и гъбички). Е300-Е399 са антиоксиданти (предпазват продукта от промяна в цвета, сушене, гранясване). Е400-Е499 са стабилизатори и сгъстители (запазват необходимата консистенция на продукта, повишават вискозитета му). Е500-Е599 са емулгатори (зада се поддържа хомогенност на консистенцията на продукта, да се предотврати разслояването му). E600-E699 са подобрители на вкуса и мириса (дават на продуктите по-интензивен вкус и аромат). E900-E999 – антипенители и пропеланти, подсладители, овлажнители (за предотвратяване на изсушаване на продукта), опаковъчни газове E1100-E1105 са ензимни препарати. По този начин, от първата цифра на Е-тата може лесно да се разбере към кой клас са: 1 – Оцветители 2 – Консерванти 3 – Антиоксиданти 4 – Стабилизатори и сгъстители 5 – Емулгатори 6 – Овкусители и ароматизатори 9 – Хранителни добавки за различни цели (антипенители, подсладители, овлажнители) 11 – Ензимни препарати

Някои от тях се използват от векове в хранителната промишленост, например оцетна киселина (E260) и сода за хляб (E500). E100 – боядисване на храната с куркумин, намира се на етикета на къри подправки, сосове, готови ястия с ориз, конфитюри, консервирани плодове, риба паста.

Също E504 е магнезиев карбонат, използван като бакпулвер, той може да се съдържа в сиренето, дъвката, солта… Има Е-та, които са признати за абсолютно безвредни, но в малки количества. Обаче, предозирането на дори най-полезната субстанция може да доведе до доста неприятни последици. Например дневната доза витамин С не трябва да надвишава 90 mg. Но в много сокове и нектари има до 40 мг на аскорбинова киселина в 100 мл продукт, така че лесно може да се надвиши дневна доза. Предозирането с витамин С може да доведе до проблеми с храносмилателния тракт, замайване, киселини, алергични реакции. Ето защо е най-добре да следите кои Е-та и в какви количества се съдържат в храната и напитките от етикетите.

RELATED ARTICLES

Most Popular