Властите алармират: Не пътувайте в Североизточна България

От КАТ предупредиха, че ще спират камионите с тегло над 12 тона и през трите дни, в които се очакват валежи – 5, 6 и 7 януари

zima-sniag

Още тази вечер започва обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, свикан заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. Очаква се интензивно снегонавяване в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища.

Основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България

“Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне, само в краен случай да се предприемат пътувания”, каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов, стана ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание.

Възможно е да се утежни обстановката в Смолян и Пазарджик, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че мобилните оператори са направили всичко възможно да няма проблеми с комуникациите. Министерството е определило редица допълнителни възстановителни екипи дори при железниците, където е възможно да има скъсана контактна мрежа.

Екипи на Автомобилната администрация, заедно с тези на МВР ще контролират трафика на камиони,

като призивът от четвъртък до неделя те да пътуват само по неотложност и при много добра подготовка. От КАТ предупредиха, че ще спират камионите с тегло над 12 тона и през трите дни, в които се очакват валежи – 5, 6 и 7 януари.

“Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат. Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ”, казва Борисов, цитиран в стенограмата на правителството

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че енергийната система на страната работи в нормални условия. Водени са разговори с трите ЕРП-та. Ще бъдат удвоени екипите, които работят при аварийни ситуации. Няма проблем с доставките на газ в момента.

Максимално много полицаи ще бъдат ангажирани, каза комисар Бойко Рановски – началник на отдел “Пътна полиция”, за да бъде спирано движението в най-критичните участъци.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат МЗХ и МЗ. Пациентите, които са на хемодиализа, ще бъдат хоспитализирани, както и бременните, които се очаква да родят в близките дни, каза зам.министър Ваньо Шарков.

154 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни

в столичния квартал „Захарна фабрика“, като всеки ден бройката на хората, търсещи убежище се увеличава, съобщи тази сутрин управителят на центъра Драгослава Лунджова.

Междувременно студът вледени пръскалото „Света Ана” в кюстендилското село Смоличано. Според легендата очите на убитата тук светица се превърнали в два извора, а разпилените й коси – в падащ от 15-на метра височина водопад. Заради студа обаче, сега те са замръзнали.

Още преди Нова година страната беше обхваната от силен северен вятър, като в Сливен силата на стихията „удари“ града с над 100 км/ч.

В началото на новогодишните празници снежна буря и последвали верижни катастрофи наложиха затварянето на магистрали. Часове наред хората пътуващите трябаше да изчакват в автомобилите разчиставането на пътищата.