Властта решена да смаже футболните хулигани у нас

Повод да се задвижи държавната машина срещу футболното хулиганство бе инцидентът с полицайка, пострадала по време на дербито „Левски“ – ЦСКА.

Революционен момент в нашето законодателство при спортни мероприятия – даваме права на полицията да налага някои от наказанията

 

„В много по-демократични държави с по-демократични традиции като Англия, Италия, Испания, а и в Русия вече се дават повече права на полицията. Това е революционен момент при нашето осигурително законодателство при спортни мероприятия, даваме права на полицията да налага някои от наказанията.“

Това коментира пред БНТ депутатът Славчо Атанасов. Той разясни мерките, свързани с футболното хулиганство в приетия от парламента Закон за футболното хулиганство. Мерките предвиждат скенери на входа на стадиона и поименен билет. На всеки вход и изход има камери с висока честотна разделителност, а в секторите има също камера с висока честотна разделителност, както и подвижна камера.

“Полицията вече може да налага глоба, ако е тийнейджър – има глоба за родителя между 500 и 1000. Второто е ключово наказание – забрана за посещаване на футболни мачове и спортни мероприятия в рамките от 1 до 5 години”, обясни Атанасов. Той бе категоричен, че след тези права, които има полицията, тя няма да позволи наличието на маскирани хора по трибуните.

Оттук нататък нарушителят има право да обжалва в съда, но срокът е три дни, а съдията трябва да се произнесе веднага. Ако на първа инстанция се потвърди мярката на полицията, нарушителят може да обжалва пред втора, но срокът е 24 часа.

От времето на извършването на нарушението до обжалването на втора инстанция срокът е една седмица.

Предвижда се подписка за хулиганите. Той трябва да е в съответното районно управление и да няма как да е на мача и в спортната зона около стадиона.

На стадиона непълнолетно лице ще може да отиде само с придружител, който ще може да води максимум до три лица. Декларацията ще е уеднаквена за всички стадиони у нас.

Славчо Атанасов обясни, че чисто технологично декември най-рано ще стане големият закон за футболното хулиганство. Предстои в Европа да бъде ратифицирана и Конвенция срещу футболното хулиганство.