Водата в община Дупница поскъпва с 60 ст./кубик, става 2 лв.

Илия Илиев
  • Питейната вода поскъпва и в Сапарева баня, напролет цената стига 95 ст./ куб. м

 

С над 60 стотинки на кубичен метър се очаква да поскъпне водата в община Дупница. „Знаете, че община Дупница влезе във водната асоциация и тази година ще има поскъпване на водата за града и 16-те села. Очаква се цената да бъде около 2 лева за 1 кубик за цялата асоциация, това са предварителните разчети. Увеличението ще бъде факт след одобрението на новия бизнес план на „Кюстендилска вода”, в който ще бъде заложена по-висока цена. Най-вероятно бизнес планът ще бъде одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в рамките на този месец”, обясни управителят на бившето общинско дружество ВиК-Дупница Илия Илиев. До излизането на решението на КЕВР ще се запази старата цена от 1,37 лева за кубик с ДДС.

Петър Василев

Същевременно стана ясно, че питейната вода ще поскъпне и в община Сапарева баня. Увеличението ще е минимално – със 7 стотинки на кубичен метър. Очаква се новата цена да влезе в сила напролет. „Според решение на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще има малко поскъпване. От 88 стотинки цената ще се увеличи на 95 стотинки на кубик с ДДС. Засега обаче ще задържим старата цена. В момента водомерите на хората са зазимени и не може да се засече потреблението. Искаме да сме коректни и в момента, в който стане възможно да се направят изчисленията, ще влезе в сила новата цена. Тя е заложена в бизнес плана на дружеството, приет миналата година”, каза управителят на „ВиК-Паничище” ЕООД Петър Василев. Както е известно, след като питейната вода в планинската община бе най-евтината за страната и цената години наред не бе променяна, миналата година тя поскъпна. Преди увеличението цената беше 55 стотинки за кубик с ДДС. То влезе в сила от 1 март, за което имаше решение на Общинския съвет, утвърдено впоследствие и от КЕВР. Поскъпване се очаква и в следващите години. „В приетия през 2019 г. 5-годишен бизнес план са заложени конкретни цени за първите 3 години. След това – за четвъртата и петата година, цената може да се увеличи или намали, в зависимост от изпълнението на плана. По нашите географски ширини обаче намаление обикновено няма”, коментира шефът на общинското дружество Василев.

И с увеличението сапаревобанци ще имат най-евтината питейна вода в България. От местната управа нееднократно са подчертавали, че увеличението е неизбежно. То се предприема, за да се подобрят приходите и обслужването и да може ВиК да поддържа мрежата, което включва и отстраняването на авариите.