Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБобов долВратите на съда остават отворени за граждани по делото за ТЕЦ „Бобов...

Вратите на съда остават отворени за граждани по делото за ТЕЦ „Бобов дол”

Въпреки изричното желание на адвокатите на ТЕЦ „Бобов дол“ Административният съд в Кюстендил остави вратите на съдебната зала отворени за граждани. Така беше защитено правото на хората да участват активно и демократично при взимането на решенията от обществено значение, съобщиха от правораздавателното ведомство.

Делото е от изключително значение за чистотата на въздуха в района и се радва на небивал интерес. За това говори подкрепата от общо 99 жители на общините Бобов дол и Дупница. Те, заедно с природозащитни организации, оспорват в съда комплексното разрешително, даващо право на топлоелектроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.

От ТЕЦ „Бобов дол“ поискаха делото да се води при закрити врата, с довода, че централата е стратегически обект от национално значение, както и че по време на процеса могат да се разкрият производствени и търговски тайни.Следващото дело е на 19 ноември (вторник) в 14,00 часа.

 

Както писахме, делото е срещу издаденото разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ да използва за гориво отпадъци и биомаса, заедно с въглищата. Вносител на жалбата е сдружението „За Земята — достъп до правосъдие“, към което се присъединяват и са конституирани като страна 99 жители от общините Бобов дол и Дупница. Това е първото дело в България срещу замърсяваща електроцентрала на въглища с участието на толкова голям брой местни хора.

RELATED ARTICLES

Most Popular