Върнаха дете със спазъм и задушаване от МБАЛ-Благоевград, нямало педиатър! Лекуват го в Дупница!

Майката Миглена Минчева пита: Кой трябва да поеме отговорност в подобна ситуация?

Дете на 2 год. с бронхоспазъм и задушаване е върнато от Детско отделение на благоевградската държавна болница. Въпреки тежкото състояние на момиченцето, родителите са получили отказ от хоспитализация, тъй като в МБАЛ-Благоевград липсва дежурен педиатър.

Майката и бащата намират спасение от тежката ситуация в Дупница. 2-годишното момиченце е прието и настанено в Детското отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски”. Случаят придоби публичност след като майката Миглена Минчева, публикува пост в социалните групи.

„Искам да изкажа силното си разочарование и възмущение от Държавната болница на град Благоевград, или по-конкретно Детско отделение и липсата на педиатър в него.

На 30.03.24 г. в 04:00 ч., дъщеря ми, която е да 2 години получи бронхоспазъм и се задушаваше, при което ние посетихме Неотложния кабинет в поликлиниката, където детето беше прегледано и насочено за хоспитализация в Детско отделение. Най-напред с издадения от кабинета документ, трябваше да преминем през Спешното отделение на болницата. Там получихме информация, че не можем да бъдем приети в Детско отделение, тъй като няма педиатър, който да ни приеме. Лекарят в спешното, назначи на детето Урбазон, след което ни дадоха да попълним документи и ни изпратиха у дома! С дете, което не може да диша!

В 05:00 ч мъжът ми отиде до Детско отделение, където след упорити опити от негова страна да се свърже с персонала, който работи там, той беше информиран, че: „Не можем да извикаме лекар.“ Имало на повикване такъв, но вероятно няма да дойде? И ВЕРОЯТНО ще има лекар след 07:00 ч.

Та, аз питам какво да правя с дете, което се задушава до 07:00 ч.? Какво да правят и родителите на двумесечното бебе, което е било със същите симптоми като моята дъщеря, което отново е било отпратено у дома? И някой има ли представа какво изпитва родител в подобен момент, когато става въпрос за живота на детето му? В областен град като нашия е МЕКО КАЗАНО НЕДОПУСТИМО да няма кой да лекува децата ни, след като по закон в Детско отделение е нужно да има дежурен педиатър 24 часа в денонощието.

В 06:40 ч. бяхме в Детско отделение в Дупница, където за 30 минути бяхме приети, прегледани и хоспитализирани в отделението, където веднага започна лечението. Лекарите в болницата се възмущават колко често при тях пристигат деца от Благоевград. Предходната седмица отделението е било пълно, ЦЯЛОТО. Тогава място за нас нямаше да има. Докато в Благоевград място имаше, но нямаше кой да ни настани.

Кой трябва да поеме отговорност в подобна ситуация? Къде са лекарите? И защо сме принудени да лекуваме децата си в други градове? Защо родителите не могат да бъдат спокойни, че ако имат проблем, без значение по кое време на денонощието, децата им ще бъдат прегледани и лекувани? Трябва да бъдат взети спешни мерки. Ако няма лекари, които искат да работят с деца – затворете отделението. Така поне родителите ще бъдат наясно, че трябва да търсят лекарска помощ на друго място, отколкото да обикалят кабинетите и спешните центрове с деца на ръце и да чуват един и същи отговор: „Няма лекар“, написа Миглена Минчева в групата „Забелязано в Благоевград”.

Случаят предизвика десетки коментари на жители от Благоевград, които са се сблъсквали с подобни ситуации.Те настояват за реакции от страна на институциите, с които да се гарантира достъп до качествено здравеопазване на децата.

Коментар по темата направи и кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той съобщи, че е провел разговор с майката на болното дете, както и с ръководството на болничното заведение. Байкушев насочи упреците си към предишното ръководство на държавната болница.

„Детско отделение (както и много други) беше оставено на произвола твърде дълго време от предишното ръководство. Отскоро има нов директор, който вече работи по слагане на ред, но знам, че не е лесно, защото наистина много трудно се привлича педиатър в държавна болница”, коментира градоначалникът на Благоевград.