Вятър с бурни пориви създаде проблеми в Западна България

  • Много са щетите във Враца

 

Силният вятър остави без ток потребители в общините Враца, Мездра и Мизия. Екипи на електроразпределителното дружество ЧЕЗ работят за възстановяване на захранването.

От бурния вятър са нанесени много щети по сгради и обекти във Враца

Засегнати покриви и фасади на сгради, потрошени стълбове, изкоренени дървета и паднали клони. Това са част от щетите, които от вчера причинява силният вятър. Поривите му достигат до 100 километра в час.

Очевидци разказаха пред БНР:

“Падна една огромна ламарина – с размери, може би, два на метър и нещо. И точно преди това беше минала една жена. Ламарината според мен беше смъртоносна, тежка и докато ние се спасявахме от вятъра, паднаха още четири-пет ламарини наведнъж. Видяхме обърната будка, видяхме изкоренено дърво, много керемиди имаше счупени, стъкла, общо взето доста страшно”.

Силният вятър наклони коледното дърво в центъра на града. Повредена е и найлоновата шатра на заведението, част от Коледния базар.

В София стихията също прекърши дървета и събори огради

Аварийни екипи отстраняват повреди по електрическата мрежа. Възложено е на фирмите, които обслужват парковете и градините, да огледат обектите си за паднали и за опасни дървета, каза Красимир Димитров, директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция”:

“196 сигнала сме получили през нощта – 94 са за паднали дървета и клони, около 40 имаме за паднали оградни пана или за опасни фасади на сгради. По-засегнатите райони са Панчарево, Банкя, район „Витоша”, по-специално Владая-Мърчаево”.

Над 40 са сигналите за паднали дървета върху електропреносната мрежа. В момента аварийно прекъсване на електроподаването има във Враждебна, Бояна, Княжево, Манастирски ливади, Киноцентър-1, Владая, Горни и Долни Лозен, Герман, град Банкя и село Клисура. Екипите на ЧЕЗ работят за отстраняване на повредите.

Жители на столицата споделиха пред БНР какви мерки предприемат при бурен вятър:

“Желателно е при силен вятър човек да не е навън, защото много неразумни хора си държат саксиите и подобни неща по балконите. Това е опасно”.

“Затварям прозорците, за да не се счупят”.

“Човек трябва да се пази. Още по-хубаво ще бъде, ако има някаква кампания, която да разяснява на хората при такива природни бедствия как да се пазят”.

Предупредителен жълт код за силен югозападен вятър остава в сила за три четвърти от България

Жълт код е обявен за областите на север от Стара планина, за цяла Източна България, както и за Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Кърджалийска и Хасковска област.

Предупреждение има и за днес, но за по-малко области

Жълт код е обявен за утре за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и Русе, както и за областите на юг от Стара планина. В тези райони се очаква да духа вече северозападен вятър, отново с пориви до над 80 километра в час.