В Долна баня наградиха бабите с внучета, Ели Попова първа в състезание за поставяне на памперси

Денят на родилната помощ подобаващо бе отбелязан в Долна баня. Началото на празничните тържества бе поставено в клуба на Сдружението на хората с увреждания “Венетица”, където председателката инж. Светла Стоименова поздрави всички присъстващи и награди за традиционния празник “Баба и внуче”, членуващите в организацията баби с внучета. Това са: Валентина Лечева с внук Митко, Милена Танчева с внучка Ванеса, Йорданка Хаджигеоргиева с внук Александър, Любка Стринска с внучка Ана-Мария, Петрана Апостолова с внучка Дая и Цветанка Сестримска с внук Калоян. Последва обичаят “Поливане”, като бабите поляха на бившата акушерка Мария Божилова и медицинската сестра Мария Георгиева.

Празникът се пренесе в заседателната зала на община Долна баня, където председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова награди първото и последното бебе за миналата 2019 година.

Общо 54 са родените долнобанчета през миналата година, от които 35 са момичетата и 19 момчетата.

Първото бебе за 2019 година е Константин Емилов Станчев, а последното е Ивайло Кирилов Тончев. Наградена бе и бабата Лиляна Лечова, която през миналата година има близнаци, а на две внучета през миналата година се зарадва и баба Вили Ташева. И тук бе традиционно направен обичаят “Поливане” както на присъстващите лекари и медицински сестри, така и от младите майки на своите баби. В последвалото състезание по поставяне на памперс и повиване най-сръчна баба бе Ели Попова, които със своята майка Василка бяха атракцията на тържеството, облечени в народни носии като баба, булка и с бебе.