В Дупница раздават хранителните продукти за бедни от ЕС

Раздаването на помощите започна.
  • След 41 г. работа взимам 180 лв. пенсия, за нищо не стигат, каза 85-годишната Стиляна Видинска

Раздаването на хранителните помощи, предоставяни ежегодно на социално слаби по програма на Европейския съюз, започна в Дупница. Към 13 часа в сряда от правото си на подпомагане се бяха възползвали над 100 души. „Досега раздадохме 120 пакета, като около 255 души получават по два комплекта.

Георги Георгиев и още 5-има помощници раздават помощите.

Такива са указанията – при 4-членно семейство и нагоре се дават по два комплекта. Създали сме организация, 5-има души раздават хранителните продукти. За един месец ще ги раздадем – до 13 ноември трябва да приключим. Всичко върви нормално. Няма проблеми”, увери домакинът на общината Георги Георгиев, който ръководи акцията. Домакинът отбеляза, че има хора, които не си взимат помощите. „Всяка година остават около 50-100 комплекта. След това ги разпределят от Червения кръст по списъците с нуждаещите се от „Социално подпомагане”, каза  Георгиев.

Стиляна Видинска
Георги Георгиев

Във връзка с усложнената епидемична обстановка при раздаването на храните в помещението на бившия стол на закрития Учителски институт се допускат по двама души. Носенето на маски е задължително. „По двама пускаме. Има дезинфектант. Жената, която видяхте без маска, е единствената и първата. Даже не съм видял кога е успяла да влезе”, обясни Георги Георгиев за млада ромка, промъкнала се в помещението, която изгони. Контингентът на подпомаганите в огромната си част е от малцинството. Впечатление прави, че много от наредилите се на опашката за безплатни храни са млади, здрави, а дори и доста добре облечени жени. Обичайна е гледката – чакаща пред пункта жена със запалена цигара…

Общинският служител Георги Михайлов помага за раздаването на храните

Присъстват и хора, често работили десетилетия наред, но с изключително малки пенсии. Такава е 85-годишната Стиляна Видинска, която при 41 г. трудов стаж взима 180 лв. пенсия. „Току-що си получих нещата. Доволни сме от тази помощ, дано и по-хубави пенсии да ни дадат. Аз взимам 180 лв. 24 г. в ДИП „Марек” съм работила като шивачка и 17 – в АГ отделението. Разболях се и затова отидох там като санитарка. На 206 лв. ме пенсионираха, но Костов ми взе пенсията – намали я на 70 лв.

Допреди 2-3 години със 70 лв. съм живяла”. За нищо не ми стигат парите от пенсията. А и много съм болна – сърце, бъбреци… Ужас. Много пари давам за лекарства. Никой не ми помага финансово. Децата са ми добри, ама и те си имат гайлета”, каза Стиляна Видинска. Тя сподели, че от 4-5 години получава такива помощи и засега няма оплаквания от продуктите. „Лещата примерно бъбреците не я искат, ама… варя, какво да правя. Сега дадоха много неща, все нещо ще се хапне”, допълни възрастната жена.

Музикантите Антон и Емил са сред помощниците.

Тази година в община Дупница от помощта могат да се възползват 1690 души. Списъците са изготвени по определени критерии от Дирекция „Социално подпомагане“. Имащите право на помощта ще получат по близо 25 килограма трайни хранителни продукти. Пунктът в Дупница ще бъде отворен през работните дни в часовете от 09,15 до 12,00 и от 12,30 до 15,00. Срокът за получаване на помощта е 13 ноември. Бедните жители на селата ще могат да получат полагащите им се храни в кметствата на съответните населени места.

 Юлияна КОЛЧАКОВА