В Европа започват да инсталират нов пътен знак

Шофьорите не трябва да пренебрегват предупреждението на този все още загадъчен пътен знак. И така, какво означава този символ и защо трябва да му обърнете специално внимание?

Появата на пътен знак P-33 на някои пътища в Испания не противоречи на основните стандарти за пътна безопасност на Европейския съюз, но страните могат да поставят свои собствени пътни знаци и да прилагат маркировки според собствените си модели и цветова схема.

Ето защо нововъведеният пътен знак P-33 се среща от доста време само в Испания, но сега, най-вероятно и европейската стандартизация щи бъде обогатена с такъв символ.

Предупредителен знак с изображение на кола, която почти е изчезнала в черно-бели райета, предупреждава за опасност.

От описанието става ясно, че превозното средство навлиза в зона, където често възникват явленията на ограничена видимост. Може да е мъгла, сняг, дъжд или дим. За Испания подобна стъпка е оправдана, направена за подобряване на пътната безопасност. Това е особено подходящо в планинските райони на южната част на страната с много участъци от пътищата, които често са покрити с гъста мъгла.

По този начин новият пътен знак P-33 подготвя водача за възможни усложнения на пътната обстановка, затруднения, насърчава по-внимателна оценка на разстоянията и скоростите на другите участници в движението, а също така предупреждава за необходимостта от особено внимание.

След като видите такъв знак на пътя и оцените ситуацията, няма да е излишно да включите фаровете за мъгла. По този начин водачът не само ще се погрижи за собствената си безопасност, но и ще помогне на другите участници в движението, като освети автомобила си и той стане по-видим.