В ЕС се оплакват от български малини, били заразени

 

Не е ясно в какъв етап са били замърсени малините и дали това е станало в България

Насред лято тръгна международен скандал за български малини. Още през юли Франция е подала сигнал в Европейската система за бързо известяване за опасни храни.

Това пише в днешния си брой “Сега”, пояснявайки, че французите спрели от продажба наши замразени малини. Плодовете се оказали заразени с норовирус, причиняващ стомашно разстройство.

Засега е известно само, че малините са замразени, били пакетирани в Полша, а освен във Франция, били продавани и в Белгия. По случая тече разследване и в трите страни.

Предположения, че малините са били поливани с фекални води, или са брани с ръце, се бяха появили в медии у нас.

Странното е, че Българската асоциация на малинопроизводителите не само не знаеше да е извършвана някаква проверка, но дори научи за сигнала от Франция от в. “Сега”.

“Веригата, по която са пътували малините, е дълга и трябва да се направи не проверка, а разследване къде точно е станало замърсяването”, коментира шефът на асоциацията Божидар Петков.

Опасни яйца засякоха в Западна Европа

В отделен скандал Германия, Холандия и Белгия съобщиха, че са засекли яйца, съдържащи токсичния препарат фипронил.

Възможно е с отровата да са пръскани площи срещу кърлежи, по които са преминали кокошките носачки или пък фипронилът да е ползван за почистване на стопански помещения.

При консумация на опасните яйца могат да бъдат засегнати черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

В сряда Българската агенция за храните съобщи, че отровните яйца не са стигнали до нашия пазар.

Не е ясно обаче какво става по случая с малините.