В Кочериново и близките села са без вода от месец, граждани готвят блокади на пътища

faucet-1581573_1920-360x254

Жителите на Кочериново и близките села вече месец са без вода. Хората обвиняват местната управа в бездействие и готвят блокади на пътища, ако се наложи, предаде БТВ.

Според протестиращите в самия център на Кочериново има вода, но по-долните райони нямат постоянно водоснабдяване дори от десетки години. Водени са дела, жалби и докладни, но ефективно решение няма.

От близкото село Пороминово 234 души са се подписали в подписка и заплашват, че следващата стъпка ще е да блокират пътя за Рилския манастир.

Според един от засегнатите проблемът при тях идва от горната община Рила. По думите му там нямат водомери, пишат сметки на „халваджийски тефтери” и изразходват кубици като за 25 хиляди души, а са над 2000.

Решението е Кюстендилска вода да принуди абонатите в Рила да сложат водомери и да използват разумно, призовават протестиращите. Кметът на Рила обаче отрича обвинението и според него проблемът е само в Кочериново.

Техническият ръководител на района посочва, че през лятото вода има, а сега сухите чешми са резултат от измръзване. Той призна, че в Кочериново не се отчита колко вода влиза и водомер няма.

От Кюстендилска вода обясниха, че засушаване и след това заледяване са причина за проблема, пише “Труд”.

Подробности в печатното издание.