Saturday, July 27, 2024
HomeАктуално от днесВ навечерието на 24 май: Празник на българската книга организира кандидатът за...

В навечерието на 24 май: Празник на българската книга организира кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска

Слова на класици и съвременни автори огласи Градската градина в Дупница

Истински празник на българската поезия и литература организира кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска. Откъси от произведения на Иван Вазов, Димитър Димов, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Ивинела Самуилова и др. огласиха Градската градина в Дупница.


В навечерието на Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура, Радослава Чеканска и колегите й кандидати за народни представители от листата за 10 МИР-Кюстендил, местни общественици, преподаватели, писатели и съмишленици, успяха да превърнат пространството около Часовниковата кула в уютен кът на духовността.

Инициативата „Прочети любим откъс от български автор и подари книга на читалище в областта” започна с „Радини вълнения” от романа „Под игото” в прочит на Радослава Чеканска.

„Моят житейски път завинаги остава свързан с учителската професия и огромното вълнение около наближаващият празник -24 май. Едва ли има български преподавател, който да не се просълзява всеки път от умилителната картина на възрожденското българско школо и трепетните мигове около празника” , обясни избора си Радослава Чеканска, която даде старт на споделеното четене в Дупница.

Под стрелките на Часовниковата кула откъси от любими произведения четоха дългогодишните преподаватели Росица Борисова, Елка Пилева, Елена Ранкова, библиотекарят Любимка Грозданова, общинският съветник Гичка Михайлова и много др. Най-младият участник в инициатива бе Ваня Огненска, която прочете стихотворението „На приятелите ми” от присъстващата на инициативата местна авторка Елена Анастасова.

Мартин Кавдански заложи на откъс от книгата „Атанас Буров-банкер, политик и дипломат”. Кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ- СДС сподели, че е избрал този текст, тъй като страната ни повече от всякога има нужда от добро управление. „Нека всеки от нас носи един Буров в себе си” , пожела именитият футболист на Марек.

Истински развълнувани и очаровани от инициативата бяха Таня Иванова, Иван Каназирски и Любчо Иванов, които обещаха да съдействат за превръщането на събитието в част от културния календар на Дупница и съседните общини от областта. С огромно вълнение, кандидатът за депутат Каназирски прочете откъс от романа „Тютюн” , в който Димитър Димов описва атмосферата около гроздобера в Дупница.

„Мнозина ме попитаха защо избрахме този формат на събитието в Дупница. Някои решиха, че инициативата е изцяло предизборна и гони единствено политически цели. Стигнали сме до там, че проявяваме мнителност към всички и всичко, дори да прочетем любимите си автори на глас.

И някак си е разбираемо. Живеем във време, в което думи като възраждане, възход, отечество, единение са узурпирани от партии и се превърнаха в имана на политически проекти с неясни цели.

И въпреки това съм убедена, че великото дело на братята Кирил и Методий има нужда от своите пазители! Буквите и словото не биха имали тази значимост, ако с тях не събуждаме умовете и не пишем история”, сподели кандидатът за народен представител Радослава Чеканска.

Инициативата успя да събере десетки книги и заглавия на български класици, съвременни автори и такива за ранно детско развитие . Те ще бъдат предоставени на читалище „Христо Ботев 1911” в с. Червен брег, където всяка година се провежда лятна занималня за деца и ученици.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

RELATED ARTICLES

Most Popular