В 30 доклада учени описват Сурва в Перник на 24-тата научна конференция за фестивала, проф. Иван Маразов се пошегува: Общината е пуснала много студено тази година

 

08-06-977

30 научни доклада включва тазгодишното издание на научната конференция, предхождаща Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Форумът, който се приюти в конферентната зала в Двореца на културата в Перник, се провежда за 24-ти път. Тази година темата е “Маскарадът в селото и града”, обяви директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова при откриването.

На събитието, което се радва на изключителен интерес и вече е утвърден като конференция, която събира учени от Балканския регион, присъстваха кметът на Перник Вяра Церовска и заместник-кметът по образование и култура Севделина Ковачева. Вяра Церовска приветства гостите с добре дошли, а на учените и изследователите благодари за нестихващия интерес към традицията и фестивала „Сурва” и към маскарадните игри. Тя пожела успех на участниците и още по-интересен сборник от него за следващата конференция.

08-06-981

„Това наистина е чудесен форум, а сборниците от него са сред цитираните научни съобщения у нас”, подчерта в началото на конференцията научният ръководител проф. Иван Маразов. „Провеждането му е отговорност на общината и Регионалния исторически музей в Перник и те отлично изпълняват тази отговорност по организацията му”, отбеляза той. “Единствената ми забележка към общината е, че е пуснала много студено време”, пошегува се ученият.

В програмата на конференцията са включени 30 научни доклада. Изложенията започнаха с научното съобщение на проф. Георг Краев на тема “Маскарадните игри вчера, днес и утре”. Темата, на която се спира проф. Иван Маразов, е “Метаморфоза и маска. Човекът-риба”.

Конференцията ще продължи до 16,30 часа и ще завърши с дискусия. Най-вероятно форумът ще определи и темата за конференцията през следващата година, която ще бъде юбилейна – 25-а.

08-06-979