Газова бутилка избухна в Кюстендил, пострадаха безработните Людмила и Христо Джалеви

Съседката Анка Димитрова: Пожарникарите спасиха газовата инсталация

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Кооперацията, където живеят семейство Джалеви.

Безработните Людмила и Христо Джалеви от Кюстендил пострадаха след взрив на газова бутилка в семейното им жилище на ул. „Александър Стамболийски“ №72.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Пораженията са откъм страната на кухнята, счупени стъкла и унищожена дограма.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Съседката Анка Димитрова

 

Двамата съпрузи са съответно на 60 и на 57 години и са настанени във вътрешно отделение на кюстендилската болница, тъй като са вдишали изпаренията от пропан-бутана. Медиците уверяват, че опасност за живота им няма, но трябва да останат под лекарско наблюдение. „Двамата не работят от доста дълго време. Когато станал взривът, те са били в кухнята. Сигурно са си пили и следобедния чай. Чу се гръм, аз живея в съседния вход. После видях, когато дойде линейката и ги качиха, за да им окажат лекарска помощ. Малкият дявол е бил, защото нашата кооперация е газифицирана. Добре че пожарникарите дойдоха навреме, та пламъците не засегнаха тръбите на газовата инсталация. Чух, че комшиите са добре, но сега са в болница. Не знам дали с тях са децата им“, коментира Анка Димитрова от съседния вход.

„Нещастието се случи някъде в следобедните часове, защото аз се връщах от магазина, бях ходил за хляб. Видях пожарната. Бегло познавам потърпевшите. Опушени са стените отзад на кухнята, от вълната са изпочупени прозорците, иначе на входната врата нищо й няма. Даже не знам на какво се отопляват. Може би газовата бутилка е била вързана към готварската печка и ако не е била заверена тази година или пък да са я държали на много топло, да е станала белята“, казва 56-годишният Георги Веселинов, живеещ в една от съседните къщи до кооперацията.

Според версията на разследващите полицаи огънят е лумнал след  техническа неизправност на газовата бутилка, която е причинила взрива в жилището. Унищожени са 4 кв. м дограма, врата, дюшекът, с който са се опитвали да потушат огъня, и са опушени 5 кв. м стени. Един екип огнеборци е спрял пламъците да не отидат в съседен апартамент.

Семейство Джалеви въпреки уплахата сами са потърсили помощ на телефон 112.