Гардът на Братя Галеви Янко Янков купи Сапарева баня и Паничище, лапна 50% от акциите на лифта и „Рила Спорт”

Янко Янков

В Търговския регистър Янко Янков се мъдри като представител на фирмата, Славейко Стайков от Съвета на директорите: Не го познавам, няма нищо общо с нас

Гардът, най-яка машина на Братя Галеви, Янко Кирилов Янков купи над 50% от акциите на гравитиращата към партията на Симеон Сакскобургготски фирма „Рила Спорт”.

Славейко Стайков

Янко Янков е вписан и в Търговския регистър като представител заедно с Ивайло Иванов във фирма „Рила Спорт”, двамата са част и от Съвета на директорите, в който влизат още Славейко Стайков и Марина Дикова, бивш депутат от НДСВ, адвокат в София.

Братя Галеви

Дружеството е регистрирано в Сапарева баня с адрес ул. „Германея” 3 и има капитал в размер на 2 070 000 лв. Капиталът е собственост на фирма “МОТОРСПОРТ ЦЕНТЪР” АД, представлявано от Борислав Георгиев и Съвет на директорите, в който освен Борислав Георгиев влизат Марина Дикова и Милен Петров, син на бившия министър на транспорта от НДСВ Пламен Петров.

Сашо Иванов

Дружеството отново се води на адрес ул. „Германея” 3 в Сапарева баня и е с капитал в размер на 3 158 812 лв.

Свързахме се със Славейко Стайков, той обаче беше абсолютно категоричен:

Пламен Петров

„Няма такова нещо. Янко Кирилов Янков го познавам бегло. Да, той строи 9 къщички за гости на Валявица под Паничище и върти ресторантски бизнес в Сапарева баня. Той няма нищо общо с „Рила Спорт”. Не го познавам добре.

76% от лифта е собственост на „Рила Спорт”, останалите са собственост на общината. Бившият транспортен министър Пламен Петров е мой личен приятел, той е скиор. Затова всяка седмица е на Езерата при мен, но не работи за фирмата, просто си почива”, заяви Славейко Стайков, бивш шеф на Българския морски флот от времето на НДСВ.

Думите му обаче са в ярък контраст с информацията, качена в Търговския регистър, където името на Стайков стои редом до това на Янко Янков. „Рила Сорт” е собственик на капитала в размер на 5000 лв. на фирма “РИЛА СПОРТ ХОТЕЛС” ЕООД с управител Славейко Стайков.

Така се оказва, че „Рила Спорт” държи под контрол два курорта – Паничище и Сапарева баня. Местните хора са категорични: „Това не може да стане току-така”.

 

Припомняме, че бившият министър Милен Петров преди години доби скандална слава. Специализирал е в няколко университета в САЩ, работил е в банки, минава за американско юпи. Признат лидер на юпитата е т.н. ”Сив кардинал” Спас Русев, който е в основата на големия „Яхтен скандал”, който разклати сериозно правителството на Симеон Сакскобургготски и изкупителната жертва стана министърът на транспорта Пламен Петров. През май 2002 г. Спас Русев кани в Монако на наета от него луксозна яхта приятели да наблюдават състезанието Формула 1. Всъщност е делова среща между царски министри и крупни български мафиоти.

Специалните гости са финансовият министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров, жълтият депутат Мирослав Севлиевски и дясната ръка на Спас Русев, членът на предизборния екип на царя – Любомир Минчев. На яхтата са поканени също и „видните“ представители на подземния свят – Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Амигоса.

Някой с фотоапарат запечатва как компанията играе на яхтата карти, а Доктора разговаря с министър Пламен Петров.

Тези снимки излизат на бял свят след атентата през пролетта на 2003 г. срещу Доктора, при който шофьорът и негов бодигард е убит, а той е леко ранен. При следващия атентат в центъра на София Доктора е показно разстрелян посред бял ден.

Кръгът „Рила Спорт” има 138,8 дка в землището на село Крайници, т.е. летището. Имотът беше собственост на Министерството на отбраната и мина в ръцете на „Рила Спорт” през 2006 г. за 510 000 лв. без ДДС чрез търг с тайно наддаване. Фирмата има и 136,5 дка с 11 сгради в землището на село Сапарево. Основател на дружеството е Георги Велчев, брат на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

Дружеството е собственик на стотици декари гори в района на Паничище, изкупени от община Сапарева баня по времето на кмета Сашо Иванов на изключително ниски цени. „Супер Паничище” е проект на „Рила Спорт”. Проектът зацикли, тъй като еколозите скочиха на протест. 2/3 от „Супер Паничище” попада и в територията на Национален парк „Рила”, а хората на Симеон Сакскобургготски и Братя Галеви се канят да построят 100 хотела, ски център, 24 алпийски трасета, 30 писти с обща дължина от 80 км и над 20 ски съоръжения. Те притежават и 8,3 дка златни земи до самия Гейзер в Сапарева баня.

„Рила Спорт” стопанисва въжената линия, 50% от която вече е собственост на Янко Янков. Останалите се поделят от община Сапарева баня и сина на бившия транспортен министър Милен Петров. „Рила Спорт” стопанисва и хижа „Рилски езера”. Първоначално наемът им беше символичен към Туристическо дружество „Рилски езера” в размер на 1800 лв., през 2015 г. дружеството вдигна наема на 3500 лв. Това отново е символична цена на фона на огромния брой туристи, които отсядат в хижата. Фирмата стопанисваше и хижа „Скакавица”, но се отказаха. Опитахме да се свържем с Янко Янков, но той не отговори на повикванията.

В интернет пък циркулира страница, озаглавена „Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природа”. Ето какво пише на страницата:

Рила Спорт

“Рила Спорт” АД – офшорна фирма (99% собственост на “Рийлстоун Трейд Бизнес Корпорейшън”- регистрирана на Вирджинските острови, Великобритания) – БУЛСТАТ 131228889, която се готви да застрои незаконно 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк „Рила”. Фирмата най-безнаказано е вкарала тежки строителни машини на територията на националния парк и вече е започнала унищожението му. Фирмата е арендатор на хижите „Скакавица” и „Рилски езера”, незаконно строи на територията им и малтретира отбилите се да нощуват туристи. Фирмата се управлява от Георги Велчев (брат на Милен Велчев от НДСВ), Тихомир Иванов Трендафилов (приватизирал “Булгартабак”), Славейко Стайков (бивш шеф на Българския морски флот от времето на НДСВ) и Добромира Валериева Тенева-Дашкова. По “неизвестен” начин е купила 20 хектара от община Сапарева Баня за 7 евро/м2 (при реална цена 80 евро/м2), 13.8 хектара за 1.8 евро/м2 от министъра на отбраната (Близнаков) и имотите на “Маунт Форест” (на същата цена). Така придобитите имоти веднага са били ипотекирани на по-висока цена.
Още през 2004 г. „Рила Спорт” АД сключва с община Сапарева баня разпоредителна сделка за 200,6 дка гори в обхвата на с. Паничище срещу „задължението” на дружеството да вложи 2 800 000 лв. в проектирането, изграждането и рехабилитацията на… обекти от планирания незаконен ски курорт. По данни от Дакси по това време дружеството е имало начален капитал от 50 000 лв.
На община Сапарева баня незаконно са “върнати” гори в предвидения ски курорт „Супер Паничище”, които никога не са били общински, а впоследствие апортирани в офшорната фирма „Рила Спорт”. „Рила Спорт” прави и няколко крупни замени в държавен фонд в курорта (1746 дка, оценени на 1 027 000 лв.) с гори от Белоградчик.
В резултат на замените „Рила спорт” АД става дори собственик на земята под част от деривацията „Джерман-Скакавица”, захранваща София с вода, както и собственик на земята под частни сгради и хижи на трети лица, включително и под хижа „Пионерска”. „Рила спорт” АД придобива и общински гори с цел застрояване и под формата на „подаръци”.
След наглите си действия със съучастие на правителството на БСП, “Рила Спорт” през 2010 г. (при управлението на ГЕРБ) поиска да използва територията на резервата „Скакавица” като офроуд зона.”

Янко Янков е собственик и на ресторант „Вардар 7” в Дупница, който купи от застрахователния бос, гравитиращ към някогашната ВИС-2 Васил Василев-Клеменца. Янков е собственик и на два ресторанта в центъра на Сапарева баня, къща за гости с ресторант в Сапарева баня, под наем стопанисва и дискотеката в мазето на общината в курорта.

Междувременно, както „Вяра” писа, стана ясно, че Пламен Галев вдига разкошен дворец с басейн, висящи градини, огромни тераси и просторни стаи в Дупница на любимата си Юлияна точно при ВиК до самия център на града. Цяла Дупница твърди, че Пламен Галев и Ангел Христов са си в града, но са със сменени самоличности и са пуснали бради.