Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияГДБОП с дрон срещу мафията

ГДБОП с дрон срещу мафията

29-12-03-n

Главна дирекция за борба с организираната престъпност обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, съобщава БГНЕС. Максималната стойност на дистанционно управляемата летателна система с вертикално излитане (ДУЛС) не трябва да надвишава сумата от 65 000 лв. без ДДС. Средствата са по програма на Норвежкия финансов механизъм.

Дронът на антимафиотите трябва да е от типа “малък”, с излетно тегло от 4 до 25 кг, както и да е снабден с електрооптична система за управление и наблюдение с възможност за предаване на видеоизображение на наземна станция. Продължителността на полета на дрона не трябва да е под 20 минути, както и да има батерии за експлоатация поне 2 часа. Дронът трябва да може да излита от места, които са на надморска височина от минимум 1500 метра, както и да може да лети при над 2000 метра надморска височина. Други важни условия за “летящия антимафиот” – трябва да е изключително тих при полет от 150 метра надморска височина, да е влагоустойчив и да може да лети при лек дъжд, както и да е снабден с GPS. Камерата на апарата трябва да позволява заснемане в HD качество.

Дронът трябва да може да развива скорост на летене от минимум 65 километра в час, а ръчно да може да се управлява от разстояние до 5 километра.

Освен закупуването на дрон изпълнителят на заданието трябва да обучи 3-ма антимафиоти, които да могат да го управляват, както и двама инструктори, които да могат да обучават и други служители на ГДБОП за работа с техниката. “Летящият антимафиот” трябва да бъде доставен до средата на месец март, а минималната му гаранция е три години.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular