Гейзера в Сапарева баня ще пръска мениджър № 1на България арх. Мирянов, брои милиони за апетитния парцел на „Рила Спорт”

Арх. Пламен Мирянов със съпругата си

Носителят на титлата „Мениджър на годината” за 2017 г. арх. Пламен Мирянов, собственик на „Артекст инженеринг” АД, купи златния имот от 8,3 дка до гейзера в Сапарева баня.

Архитектът с наградата

Това съобщи Славейко Стайков, член на Съвета на директорите на фирма ”Рила Спорт”, която преди това стопанисваше имота.

Атрактивният парцел беше купен от общината именно от „Рила Спот” и беше препродаден. Сделката в момента е в последна фаза на процедурата, каза Стайков, той спести цената, която е платил арх. Мирянов. Парите още не са платени, но става въпрос за милиони левове. Имотът попада в ръцете на един от най- именитите бизнесмени.

Миронов-младши се изявява като режисьор.

„Бегло съм запознат с инвестиционното му намерение, но знам, че това, което се кани да направи, е повече от бижу. Предполагам, че ще построи хотел висок клас с всички есктри – казина, водни огледала, фитнес, спа, ресторанти”, каза Стайков.

Арх. Пламен Мирянов е собственик и председател на Съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД. Фирмата и екипът й са носители на още куп награди в най-различни категории. Синът му, който също е архитект и носи неговото име, се изявява и като режисьор. Филмът “Магията на българската роза” му носи голяма награда на журито на “На източния бряг на Европа” – международен тур филм фест. Той е отличен и в инициативата за най-достойните българи, тъй като допринесъл за издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризирал красотата на родината, подпомогнал за съхранението на националните традиции, фолклор и културата на България с двата си филма „Свещената азбука” и „Духът на знамето”, част от инициативата му „Нашият дом е България”.

Продажбата на парцела при Гейзера откъсва малко парче от имотите, които „Рила Спорт” държи в Сапарева баня.  Според данните в курорта Паничище фирмата е купила 20 ха общинска земя на цена от 7 евро/кв.м. Когато са извършени сделките, пазарната цена на земите в Сапарева баня е била около 80 евро за квадрат. А цената на апартаментите “на зелено”, които обявява фирмата за продажба, са на средни цени от 1300 евро за квадрат, уточняват организациите.
През ноември 2006 г. министърът на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) е продал 13.6 ха по цени от 3.6 евро/кв.м на
“Маунт Форест”, зад която стои офшорна фирма от Вирджинските острови, в землището на Сапарева баня. Природозащитници посочват, че представител
на “Маунт Форест” по сделката около покупката на терените е Славейко Стайков. В тази си функция той е официално упълномощен от управителя на “Маунт Форест” Юлия Цветкова. А няколко месеца по-късно същата фирма продава купените от военното министерство терени на “Рила Спорт” на цената, на която ги е придобила от ведомството. През декември същата година министър Близнаков продава на “Рила Спорт” други 13.8 ха в землището на Дупница при цени от 1.8 евро за квадратен метър.