Георге Иванов в Крушево: С прилагането на договора ставаме подчинени и зависими от Гърция

Президентът на Македония Георге Иванов

С него не се променя само името, а и македонската национална идентичност, смята държавният глава

 

„Македония не е частна собственост, за да търгува някой с нейните ценности, не е личен имот, за да бъде разпродавана, не е ничия страна, за да може някой да си я присвоява, това приляга единствено на народа, който я е създал“, заяви в четвъртък в Крушево македонският президент Георги Иванов, цитиран от скопското електронно издание „Нова Македония“. Припомняме, че премиерът Заев и българският му колега Бойко Борисов отбелязаха заедно Илинден в Благоевград.

В обръщението по случай двата Илиндена, Иванов повтори позицията си, че е против Договора с Гърция и че не го приема. Нито отделна личност, нито някое поколение, заяви той, няма право да търгува с идентичността, отбелязва медията.

Президентът обвини правителството, че го заобикаля във връзка с този въпрос. Той се позова на Коневски, Пърличев, Делчев, Глигоров, Трайковски, за да обясни какво е значението на македонската държавност, език и нация.

„Да си македонец, не е само право, но и задължение“, смята Иванов.

„Да не отнемаме правото на бъдещите поколения, което получихме от нашите предци“, заяви той.

„Вярвам, че народът е достатъчно зрял и мъдър, за да избере своето бъдеще. Да пазим независима Македония, няма нищо по-важно от това“, заяви държавният глава, като подчерта, че нито един политик няма мандат да търгува идентичността на народа.

В коментар за Договора с Гърция, той обясни, че твърденията, че с него се променя само името са лъжа.

„Напротив, променя се и македонската национална идентичност, погазва се 74-годишното право на самоопределение, изтрива се държавно-правната идентичност, 27-годишната история на държавата. Лъжа е, че се гарантира членството в ЕС и НАТО, защото без истински реформи, борба с корупцията и партийния клиентелизъм, няма евроатлантическа интеграция. И да се промени Конституцията, членството няма да дойде автоматично. С прилагането на Гръцкият договор се деградират нашите права в ООН, ставаме подчинени и зависими от Гърция. Лъже е, че се усилва македонската идентичност, а всъщност законово се премахва македонският народ“, обясни Георги Иванов.

„Голямо ни е името, ще поискат да ни го вземат, каза Коневски, а с договора го даваме сами. Оставам последователен и принципен – не приемам Гръцкия договор, който е вреден за македонската идентичност. Без македонски народ общото добро ще бъде сведено до ничие и всеки ще може да ни го отнеме, а страната ще стане ничия. Без македонския народ, няма македонска република. Какъв е този просперитет без идентичност, без свободата да се наречем със собственото ни име“, посочи държавният глава и апелира да се спре злоупотребата с властта за тяснопартийни, лични интереси, както и да не се сквернят стратегическите цели на Македония за ЕС и НАТО.

Непосредствено преди речта на Иванов събралите се граждани пяха „Едно име имаме“ и докато речта продължаваше, скандиранията на името му ставаха все по-шумни, отбелязва „Нова Македония“.

Преди това президентът положи венец на Мечкин камен (Мечи камък). След него венци положиха и делегации от парламента на Македония и правителството, които бяха посрещнати от тълпата с освирквания, както отбелязва скопското издание.