ГЕРБ НАПИСА ЗАКОН В ПОЛЗА НА БИЗНЕСМЕНА, ПОДАРИЛ ШЕЙНАТА – УБИЕЦ НА МОСКОВСКИ

Двама бизнесмени са печелившите от проектозакона за автомобилна камара, който изкара на протест стотици автобуси и който е на път да блокира столицата на 25 юни. И двамата са любимци на властта от ГЕРБ, а имената им бяха обявени на среща в парламента.

Първото име, което излезе на светло бе на собственика на „Карат-С“ Миролюб Столарски. Сред подаръците, които той получи от ГЕРБ бяха линиите на градския транспорт в столицата и концесията на гара Пловдив. Оказа се, че Столарски е регистрирал търговската марка „Българска автомобилна камара“ три месеца преди депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов да внесе за разглеждане проектозакона, който според останалата част от бранша би дал на Столарски и неговите приятели права да раздават и отнемат лицензите на преките си конкуренти. Паникьосан Иванов обясни че се е свързал със Столарски и той му е казал, че марката е прехвърлена незнайно защо и кога на работодателската организация КРИБ.

Любопитна е обаче втората фигура, която стои зад закона на Станислав Иванов – това е съсобственикът на най-голямата автотранспортна компания ПИМК Илиян Филипов. Бизнесменът също се отчита със скромни, но от сърце подаръчета от ГЕРБ – получи безпроблемно лиценз за жп превозвач, както и концесия за дълъг период от време на Интермодалния терминал в Пловдив. Филипов обаче стана скандално известен като „приятеля – бизнесмен“, който подари моторната шейна, с която транспортният министър Ивайло Московски катастрофира, при което загина малкия му син.

Какви са уловките в проектозакона Столарски?

Според това, което стана ясно след срещата на превозвачите в парламента, са огромните права, които би получило ръководството на камарата. Столарски и Филипов ще могат да дават и да отнемат лицензи за превозваческа дейност на преките си конкуренти на пазара. Освен това те ще имат достъп до документацията на всички превозвачи, включително информация за контрагенти и цени за превозите.

Интересно е, че срещу закона Столарски скочиха и компании, които са близки до ГЕРБ. Начело на протеста на автобусните превозвачи бе Ивайло Константинов, който допреди няколко месеца бе депутат от ГЕРБ и е председател на областното ръководство на партията в Дупница.

Протестът на превозвачите извади на повърхността в директен сблъсък двете лобита в транспорта на ГЕРБ. Константинов е близък до премиера Борисов, докато Столарски се води „човекът“ на Цветанов в транспорта.

Това е втори сблъсък за по-малко от седмица, след като неофициално стана ясно, че махат цялото ръководство на БДЖ, които също са от квотата на Цветанов.

Afera.bg

На снимката: Илиян Филипов