Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияГЕРБ настоява Радев да се съобрази с искане на 2,5 млн. души

ГЕРБ настоява Радев да се съобрази с искане на 2,5 млн. души

Парламентът отложи обсъждането на проекта на партията на Борисов за мажоритарния вот

07-12-01-tsvetanov

И в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система, заяви председателят на групата Цветан Цветанов. Преди това пленарната зала отложи обсъждането на проекта на партията на Бойко Борисов за решение във връзка с проведеното на 6 ноември национално допитване поради липсата на становище на ВАС.

Цветанов пък потвърди, че днес ще внесат съответния законопроект, съобразен с резултатите от референдума.

„Моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, това е желанието на над 2,5 млн. български граждани”, подчерта Цветанов и увери, че ГЕРБ в това отношение ще са последователни. „Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации”, отбеляза депутатът. Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата.

„Ако действително той е искрен към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система. Убеден съм, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев”, коментира Цветан Цветанов. Той припомни, че в Конституцията няма определен срок за разпускане на НС.

„Ако Радев е достатъчно искрен, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, но заяви, че ще го направи след консултации с политическите сили.

И дали те ще са една, или две седмици – няма значение, и не смятам, че е правилно да се обвързва решение на НС с Конституцията”, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ в отговор на въпрос дали времето на 43-тото НС ще бъде достатъчно, за да гласува текстовете от законопроекта на ГЕРБ.

 

снимка

Цветан Цветанов: ГЕРБ иска мажоритарна избирателна система.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular